Amenzi pentru toți românii de la bloc care nu respectă legea asta. Sumele ating 1.000 de lei!

Amenzi mari pentru romanii care nu respecta legea

Se anunță amenzi drastice pentru toți românii de la bloc care nu îşi vor monta contoare sau repartitoare de căldură. Amenzile sunt unele substanțiale și vor ajunge la 1000 de lei.

Amenzi de 1000 de lei pentru locatarii de la bloc care nu respectă legea. Ce trebuie să facă aceștia pentru a scăpa de sancțiune

Toți locatarii care nu au contoare sau repartitoare de căldură riscă amenzi de până la 1000 de lei. În plus, românii care nu au dispozitive de măsurare ce pot fi citite de la distanţă, vor trebui să le schimbe cu unele moderne până la 1 ianuarie 2027.

Proiectul de lege, care prevede amenzi de 1000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și nu au contoare sau repartitoare de căldură, se află în dezbatere de mai mulți ani, iar în anul 2019 a fost întors de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare.

Ameni mari pentru cei care nu au repartitoare de caldura
Ameni mari pentru cei care nu au repartitoare de caldura

Dispozitivele de măsurare a căldurii vor trebui să poată fi citite de la distanță

De asemenea, ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege ce modifică contorizarea consumului de căldură, astfel că românii fi obligaţi să îşi monteze contoare individuale, inclusiv cei care sunt racordați la reţeaua de termoficare, dacă acest lucru este posibil tehnic şi fezabil economic.

De altfel, autorităţile vor trebui să stabilească o metodologie de repartizare a costurilor. Toate dispozitivele de măsurare care se vor monta după 25 octombrie 2020 vor trebui să poată fi citite de la distanță. Cele care sunt montate deja și nu permit citirea de la distanță trebuie schimbate cu unele care permit așa ceva până la 1 ianuarie 2027.

Proiectul de lege, întors de președintele Klaus Ionannis

Proiectul de lege nu este nou, el a trecut o dată de Camera Deputaţilor, a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea, astfel că documentul a ajuns din nou pe masa deputaţilor. Proiectul de lege stipula că până la sfârşitul anului 2020 toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebui să aibă în dotare contoare pentru căldură.

Termenul iniţial prevăzut era finele anului 2016, însă acesta a trecut fără ca toate apartamentele să respecte prevederea, motiv pentru care de data acesta se va introduce și o amendă, una consistentă.

Ce arată proiectul de lege

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2020, este stipulată în proiect de lege menit să modifice, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Astfel, sunt vizate doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament, spre exemplu.

Amenzi substanțiale pentru cei ce încalcă Legea

De asemenea, același proiect de lege prevede că se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii de apartamente care nu vor respecta termenul-limită.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii folosite cu alte destinații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI