Ce trebuie să faci ca să-ți iasă o ciorbă perfectă de perișoare? Iată rețeta perfectă și simplă de care ai nevoie! Există un secret care este știut de bucătari pentru un preparat negreșit.
Ciorba de perișoare e una din preferatele românilor, alături de cea de pui, borșul de pește/varză, ciorba de burtă sau ciorba rădăuțeană. Pasul cel mai complicat este cu siguranță modelarea și compoziția biluțelor de carne tocată și condimente.
Ciorba e una din preparatele fără de care mulți dintre noi nu vedem meniul ca fiind complet. E perfectă pentru a putea fi servită la prânz, ca o gustare sau chiar și la cină. Tipul acesta de zeamă are în general o mulțime de benefici pentru organism, e slab caloric și bogat în nutrienți.
De asemenea, consumul de ciorbe ajută la o hidratare mai bună a organismului și e recomandat celor care au probleme în a bea apă pe parcursul zilei. Cea mai apreciată de majoritate rămâne cea de perișoare, dar un pas anume o face să fie complicată. Secretul pentru prepararea perișoarelor e legat de carnea aleasă care trebuie să fie macră. Dacă folosești carne grasă, biluțele vor fi sfărămicioase.
Adaugă într-un bol carnea de vită, oul, ceapa tocată mărunt, pătrunjelul tocat și condimentele (boia, sare, piper, iar unii folosesc puțin chimen în anumite zone ale României), ulterior amestecă bine până când conținutul se omogenizează.
Formează perișoarele micuțe cu mâna, sub forma unor chiftele. În timpul acesta pune apa la fiert și adaugă restul ingredientelor tocate mărunt: roșii, dovlecei, țelină, ardei grași, morcov și ceapă. Pune perișoarele și lasă totul la fiert preț de 25-30 de minute.
De atunci trebuie să ai în vedere faptul că trebuie să amesteci constant în ea. La final e necesar să adaugi sare și piper după gust și să pui leușteanul proaspăt tocat cât mai mărunt. Un plus de gust l-ar adăuga o lingură de smântână grasă, dar acest lucru trebuie să-l facă fiecare oaspete în bolul său. Se servește cu un ardei iute proaspăt sau murat și cu pâine.
Ingrediente
3 morcovi (cca 400 gr)
1 gulie (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 150 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa mica (cca 50 gr)
30 ml ulei
8 costite porc (sau oase porc)
1 lingura sare
1 lingura vegeta de casa
1 ardei mic verde
2 rosii
1 lamaie (sau sare de lamaie sau bors)
Amestec perisoare
700 gr carne tocata de doua ori
1 ceapa medie
120 gr orez cu bob lung
1 lingurita sare
1 lingurita piper
1 lingura faina
10 fire patrunjel
2 oua