Tragedia petrecută luni după-amiază la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la „Victor Babeș” a zguduit pentru a mia oară încrederea cetățenilor în sistemul de sănătate publică din România, arătând încă o dată cum oameni nevinovați mor din cauza unor erori medicale. În urmă cu câteva ore, trei pacienți au murit după ce instalația de oxigen s-a defectat, aceștia intrând în stop cardio-respirator. Ca urmare a tragediei, Raed Arafat împreună cu Florin Cîțu au făcut declarații de presă pentru a explica situația la momentul actual.
Imediat după declarațiile de presă susținute de premierul României, Raed Arafat a luat cuvântul pentru a explica din perspectiva sa cum s-au desfășurat evenimentele. Acesta a fost anunțat de tragedie în jurul orei 17:20, deși problemele începuseră să apară de la 16:20.
Șeful DSU a explicat că pentru a interveni în cazul defecțiunii apărute la instalația de oxigen, oamenii din spital au chemat un reprezentant al firmei care se ocupă de mentennața ventilatoarelor. Acesta a refuzat să intre în încăperea în care se aflau bolnavii Covid-19, oferind directive din exterior către colegii care se aflau în TIR.
„Vreau să sublinez clar că ce spun acum poate să fie modifcat în baza datelor care apar în anchetă. Comunic cu rezervă, pentru că situaţia este sub anchetă.
Ventilatoarele, care sunt de fabricaţie americană, când de depăşeşte 6 bari intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc, altfel se distruge întregul sistem. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi.
S-a întâmplat ce nu a dorit nimeni să se întâmple. În jurul orei 16.25 ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Personal am aflat după orele 17”, a dezvăluit Raed Arafat într-o conferinţă de presă.
Raed Arafat a dat asigurări cu privire la garanția unităților mobile de ATI, explicând că acestea au funcționat perfect mai multe luni în Argeș, ele fiind verificate la un interval de două, maxim, trei luni.
„Colegii au intervenit să salveze pacienţii, nu erau toţi intubaţi. Era un reprezentant al firmei care întreţinere ventilatoarele când s-a întâmplat această situaţie, dar nu a dorit să intre în TIR. A preferat să rămână afară şi să dea numite indicaţii colegilor din interior.
Nu știu dacă în momentul în care reprezentantul firmei nu a dorit să intre în TIR pacienții mai erau în viață. Asta urmează să se stabilească. TIR-urile erau în garanție, au fost verificate o dată la 2-3 luni”, a adăugat Raed Arafat, luni seara.
Șeful DSU a explicat că în orele după tragedie s-a focusat exclusiv pe găsirea celei mai bune soluții pentru rezolvarea situației. Acesta nu a apucat să-l sune pe Vlad Voiculescu, însă a fost sunat de către acesta în jurul orei 18:00, oferindu-I toate informațile cunoscute la acea oră.
„Eu mai degrabă pot să spun că dânsul m-a sunat prima dată și nu am sunat în alte părți. Eram în discuții să văd că situația este sub control. Dânsul m-a sunat dar după ora 18.00. M-a sunat și am explicat toată situația care este și în ce situație ne aflăm. Deja era anunțat și noi l-am informat până la ce nivel am ajuns, toate aceste aspecte.
Am aflat în jurul orei 17:20 că este o problemă, am aflat ulterior că sunt pacienți în stop și apoi că sunt pacienți în stop-cardiorespirator. Apoi a fost anunțată poliția, nu știu ora exactă, dar am vorbit personal cu adjunctul Poliției Capitalei, Gavriș. Știa deja de incident”, a explicat Raed Arafat.
În cadrul aceleiași conferințe, Raed Arafat a reamintit tragediile care au marcat țara noastră de-a lungul timpului, dar într-o notă optimistă a dezvăluit că au fost și multe situații în care sistemul de sănătate a făcut față decent, raportându-ne la condițiile existente în România.
„Am mai avut tragedii. Piatra Neamț, Balș, dar nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieți. România, la ce sistem avem, modul în care a făcut față, este un mod acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructură, condițiile. România a făcut toate eforturile că să poată să treacă tot mai corect.
Pandemia este un dezastru. România a făcut față. Dacă ne uităm anul trecut și acum, dacă ne uităm la paturi ATI, suntem foarte departe. Sistemul continuă să fie sub presiune. Bolnavii vin tardiv la spital, asta aduce o presiune. Am reușit să creștem numărul de paturi. Nu am ajuns faptic la 1600, avem 1530 la ATI”, a mai adăugat acesta.
Urmărește declarația de presă făcuă de șeful DSU: