Vlad Voiculescu a reacționat după informația șocantă conform căreia trei pacienți internați la ATI la Spitalul Victor Babeș au murit, după ce aparatele de oxigen s-au oprit în urma unei avarii.
Autoritățile au anunțat că au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă in rem și continuă investigațiile cu privire la vinovații de această avarie. Și DSU a făcut câteva precizări în acest caz:
„La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, se arată în comunicatul DSU.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a oferit o primă reacție cu privire la evenimentele tragice.
„Condoleanțe familiilor îndurerate!
Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului.Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați.O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici.
Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”, a transmis el.
Trei pacienţi au murit după o avarie la sistemul de oxigen. DSU a declarat că ventilatoarele regăsite în container aveau o alarmă de suprapresiune.
„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, se arată în comunicatul DSU.