Florin Cîțu, prima reacție după tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem să garantăm că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla”

Florin Cîțu, prima reacție după tragedia de la Victor Babeș:
Florin Cîțu, declarație d epresă după accidentul de la "Victor Babeș" Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul României a ieșit în fața oamenilor pentru a comunica primele informații legate de tragedia petrecută la unitatea mobilă ATI a Spitalului „Victor Babeș”, acolo unde trei oameni au murit după ce au rămas fără oxigen. Florin Cîțu a declarat că este de părere ca cei vinovați să răspundă legal, dar din păcate, acesta nu a putut garanta că astfel de cazuri nu se vor mai întâmpla.

„Reprezentanții statului fug de comunicare”

Florin Cîțu a decis cu puțin înainte de miezul nopții să facă declarații de presă, menite să lămurească cetățenii cu privire la evenimentul dramatic de la Spitalul „Victor Babeș”, acolo unde trei pacienți au murit din cauza defecțiunii instalației de oxigen. Din fericire, alte cinci persoane din cei opt internați la momentul respectiv au reușit să fie salvați, însă trei nu au mai avut nicio șansă.

Premierul României a afirmat că în aceste momente, cetățenii au nevoie mai mult ca niciodată de comunicare și transparență, dar din păcate, reprezentanții statului se feresc să facă acest lucru.

Acesta a transmis condoleanțe familiiilor îndoliate, explicând că în acest moment se fac cercetări pentru a descoperi cine se face vinovat de tragedie.

„Trei persoane au decedat astăzi. În acest moment nu știm de ce. Condoleanțe familiilor îndoliate.
Din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă.

Suntem într-un război cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare. Presiunea pe secțiile de terapie intensivă este foarte mare. Trebuie cu toții să ajutăm, și de aceea am vorbit în ultima perioadă despre campania de vaccinare. Este singura soluție în acest moment, este foarte important”, și-a început premierul României declarațiile.

“Cei vinovați vor răspunde”

În continuare, premierul a ridicat un semnal de alarmă cu privire la lipsa de comunicare a autorităților în momentele cheie, motiv pentru care încurajează schimbarea acestei abordări cu una mult mai benefică pentru populație, cea a transmiterii adevărului.

În plus, Florin Cîțu a dat asigurări cu privire la pedepsirea celor vinovați, dar din păcate, nu a putut garanta că aceste accidente nu s-ar mai putea întâmpla.

“De ce am ieșit în această seară. Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente.

Au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat. Să explice exact ce s-a întâmplat, o să răspundă la întrebări, o să spună ce știm până acum.
Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim, să comunicăm transparent românilor, de fiecare dată.

Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Sper că nu se vor mai întâmpla și sper să avem resursele să trecem cât mai bine. Dar ca să reducem presiunea și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla așa ceva, trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. Ele merg mână în mână.

Am mai spus, a început o anchetă și mă voi asigura că această anchetă va fi una transparentă, corectă, iar cei responsabili, cei vinovați vor răspunde”, a transmis Florin Cîțu în cadrul declarației de presă de la 23:00.