Orașul Timișoara a ieșit din carantină, asta deși rata de infectare a crescut față de data la care intrase inițial în carantină. Decizia a fost una de neînțeles pentru cetățeni. La scurt timp, secretarul de stat Raed Arafat a decis, printr-un ordin, ca Timișoara și comunele limitrofe să rămână în continuare în carantină. Raed Arafat s-a consultat cu Ministerul Sănătății și în urma ratei de incidență, dar și a gradului de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, s-a decis păstrarea măsurii de carantină.
Oamenii l-au atacat dur pe Raed Arafat, după ce anterior fuseseră anunțați că s-a ridicat carantina, asta după adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș.
Acum, secretarul de stat a răspuns criticilor privind măsura impusă, explicând că decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș a fost una care nu a ținut cont de recomandările DSP și INSP.
„Văzând comentariile și atacurile recente, fac următoarele precizări: Recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP. INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat ca localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidența este încă ridicată”, scrie în mesajul șefului DSU.
Raed Arafat a explicat că în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu s-au întrunit suficiente voturi pentru menținerea carantinei în județul Timiș, motiv pentru care nu s-a putut lua o decizie concretă, asta cu toate că recomandările specialiștilor prevedeau continuarea măsurii în Timișoara și localitățile limitrofe.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai declarat că măsura carantinei a fost luată și pentru alte orașe.
„Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare…etc. au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței. De altfel, incidențele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timișoara arată că este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate însemna că în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a acesteia”, a precizat Arafat.
„Decizia nu a fost luată ca un afront la adresa autorităților din Timiș, ci ca pe o măsură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile”, a adăugat Raed Arafat.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-a arătat revoltat de ordinul pe care Raed Arafat l-a dat privind carantina orașului Timișoara și a zonelor limitrofe. Politicianul a declarat că este un ordin abuziv și se gândește să atace în instanță măsura. El a precizat că s-a încălcat decizia luată în mod democratic de către CSJU Timiș și i-a cerut lui Arafat să precizeze temeiul legal în baza căruia a dat ordinul prin care măsura se prelungește.
„O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. (…). Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore, n.r.). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”, a spus Alin Nica, în cadrul unei conferințe de presă.
„Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat, n.r.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI”, a adăugat Nica.
„Măcar să fi făcut carantina aşa cum trebuie, să avem rezultate, dar cele două săptămâni au chinuit nejustificat şi inutil peste 400.000 de timişoreni, mii de firme care fie şi-au închis activitatea, fie şi-au redus-o. Presiunea pe spitale şi pe secţiile ATI nu a scăzut, ci a crescut”, a spus Alin Nica.