Apar informații de ultimă oră cu privire la restricțiile de circulație pe timpul nopții, în noaptea de Înviere. După apariția mai multor anunțuri publice cu privire la decalarea slujbei de Paște, Raed Arafat oferă răspunsuri clare în acest sens. Mai mult, șeful DSU face apel la cetățeni, rugându-i să se informeze din surse oficiale.
În urma viralizării unei știri al cărui autor ar fi fost chiar șeful DSU, Raed Arafat, instituția s-a autosesizat și a făcut un anunț în acest sens.
Astfel, informația privind desfășurarea slujbei de Înviere până la ora 22:00 sau amânată până a doua zi a creat tensiuni și revolte în rândul populației: “Slujba de Paște se poate devansa până la ora 22:00 sau reprograma pentru a doua zi – Raed Arafat”, a sunat fake-news-ul momentului.
“ Atenție FAKE NEWS
Ca urmare a unor informații false apărute atât în presa scrisă cât și pe anumite pagini ale unor persoane de pe anumite rețele de socializare în care este prezentată o “declarație” ca fiind atribuită șefului DSU, dr. Raed Arafat, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarea precizare:
FAKE NEWS distribuit : “Slujba de Paște se poate devansa până la ora 22:00 sau reprograma pentru a doua zi” Raed Arafat”, și-a început DSU mesajul.
Din cauza faptului că acest mesaj fals a fost distribuit în masă prin intermediul unei surse credibile, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au transmis un mesaj pe pagina de Facebook prin care au dezmințit informația, subliniind faptul că scopul acestei informări a fost acela de slăbire a încrederii față de autorități și implicit, față de măsurile anti-Covid-19, care au ca scop evitarea transmiterii comunitare a virusului.
„Dat fiind caracterul vădit tendențios al informațiilor aflate în spatele acestei “declarații” ce au ca scop sporirea și accentuarea stării de tensiune, de revoltă, în rândul populației, fiind în contextul apropierii sfintelor sărbători pascale, această informație de tip FAKE NEWS, a adoptat o nouă strategie de răspândire mai rapidă a mesajului.
“Declarația”, pentru a putea atinge nivelul de credibilitate scontat, se continuă cu stipularea unei surse credibile, respectiv DIGI24, ceea ce a condus inevitabil la propagarea masivă a știrii pe diverse canale media.
Diseminarea informațiilor false, din surse nesigure, au scopul de a crește gradul de neîncredere a populației în autoritățile implicate direct în gestionarea situației generate de coronavirusul SARS-CoV-2 și a măsurilor luate în vederea scăderii numărului de infectări, pe plan național.
Din acest motiv, dorim să informăm cetățenii să fie atenți la sursele de informare pe care le aleg sau pe care le consideră credibile”, a transmis Raed Arafat, prin intermediul instiuției pe care o reprezintă.