Un conac faimos și bine cunoscut de oamenii din zonă va fi reabilitat datorită unei investiții impresionante făcute din bani publici. Este vorba despre Conacul Bolomey. Cândva, acesta era poleit cu aur, însă este abandonat de câteva decenii și lăsat în ruină.
Consiliul Județean Ialomița a dat drumul lucrărilor pentru reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură din localitatea Cosâmbești. Valoarea totală a contractului este de 18.761.413 de lei. Locația trebuie să fie reabilitată, atât pe interior, cât și pe exterior, în termen de 27 de luni. Aici sunt incluse și lucrările de consolidare și refacere a fundației. După ce va fi reabilitat în totalitate, Conacul Bolomey se va transforma în Centrul Cultural și Expozițional. De asemenea, anexa va adăposti ateliere de restaurare.
„Am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey, proiect ce are ca obiectiv principal înscrierea locaţiei printre atracţiile turistice şi culturale, care sa multiplice atractivitatea zonei şi transformarea conacului intr-un brand al judeţului Ialomita.
Conacul este în apropiere de Slobozia și a fost lăsat de izbeliște în urmă cu câteva decenii. Astăzi se regăsește doar structura de rezistență și câteva schele de lemn. Acestea sunt rămase de acum 20 de ani, când s-a mai încercat o consolidare. Clădirea a fost părăsită de pe vremea comunismului, în anii ’80. Atunci s-a hotărât că este mai ieftin să mute sediul CAP decât să investească în clădire.
În anul 1898, o familie de boieri a ridicat cea mai frumoasă casă din Cosâmbești. Constantin Bolomey, un burghez, a cumpărat domeniul ce se află la cinci kilometri de Slobozia. Acesta a cumpărat pământul la sfârșitul anilor ’30. În schimb, l-a pierdut odată cu venirea comuniștilor la putere. Structura de rezistență a conacului a fost construită în urmă cu 120 de ani, însă a avut cel mai mult de suferit în urma abandonului din anul 1982. În momentul de față, conacul este în pericol de prăbușire. După reabilitare, Conacul Bolomey va deveni centru cultural. În acest fel, turismul se va dezvolta. Administrația județeană preconizează o creștere semnificativă a numărului de vizitatori.
Conacul a fost ridicat în anul 1898 de către o echipă de meșteri italieni. El a fost ridicat în spiritul specific epocii, dar în scurt timp a devenit un reper arhitectural local. Domeniul este cumpărat de către Constantin Bolomey în anul 1932, un om cu origini elvețiene. El era unul dintre cei mai bogați boieri din zonă. Odată cu instaurarea regimului comunist, clădirea este folosită în funcții agricole.