Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu dormi timp de câteva zile? Lipsa somnului poate avea efecte negative asupra organismului. Iată despre ce este vorba.
Somnul este un proces fiziologic care ne ocupă un sfert din timpul vieții și care nu are doar rolul de a ne relaxa, el implică mult mai multe procese care se desfășoara în organism. Lipsa somnului poate avea efecte negative grave. Astfel că, nopțile nedormite pot duce la perturbări și dezechilibre în corp.
Printre cele mai frecvente afecțiuni cauzate de lipsa somnului se numără oboseala fizică și psihică, pierderile de memorie, lipsa concentrării sau iritabilitatea. Toate sunt consecințe ale lipsei de somn. Riscurile, însă, nu se opresc aici. Oboseala cauzată de lipsa somnului poate dezvolta anumite afecțiuni ale inimii.
Acest lucru apare ca urmare a faptului că un centru nervos din creier, care este situat lângă cel care controlează sistemul cardiac este mult solicitat și acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, favorizează apariția accidentului vascular cerebral sau al infarctului.
În lipsa somnului, în organism hormonii sunt dereglați și așa apar mai multe disfunții. Persoanele care suferă frecvent de insomnii sau care pierd des nopțile sunt mult mai predispuse la a dezvolta diverse boli. Printre acestea se numără diabetul, care apare ca urmare a dereglării nivelului insulinei, şi hipertiroidia, produsă în urma creşterii nivelului de hormoni tiroidieni.
De asemenea, persoanele care dorm insuficient au un sistem imunitar mai scăzut, fiind mult mai predispuse oricăror tipuri de afecțiuni, de la infecții la tumori.
Deși, multe persoane sunt obișnuite să doarmă puțin, nu mulți sunt cei care pot sta treji mai mult de două zile la rând. Cu toate acestea, un tânăr în vârstă de doar 17 ani a sfidat orice lege a firii, după ce a reușit recordul de a sta treaz timp de unsprezece zile consecutive.
Randy Gardner, tânărul supus experimentului a reușit această performanță, care pare supraomenească și în urma căreia a intrat în Cartea Recordurilor. Experimentul a fost unul științific școlar și a avut loc în 1964. În urma privării de somn pe o durată atât de mare, Gardner s-a ales cu insomnii pentru tot restul vieţii sale, conform BBC.com