Toate gospodinele din România se pregătesc din timp pentru a avea tot ce le trebuie pentru bucatele speciale care se vor pune pe masa de Crăciun. În cazul în care anul acesta ai dat greş cu reţeta de suc de tomate, atunci trebuie să afli cum se face corect bulionul de roşii. Va ieşi perfect pentru a prepara cele mai bune sarmale de sărbători.
Toamna, gospodinele din România pregătesc cămara cu tot felul de conserve delicioase pentru a se putea bucura de acestea pe tot parcursul sezonului rece, dar mai ales de Crăciun şi de Revelion. Se întâmplă, însă, ca reţetele folosite să nu fie dintre cele mai bune. Dacă şi tu ai păţit asta şi ai dat greş cu sucul de tomate de anul acesta, este bine să îţi notezi exact cum se face corect bulionul de roşii. Aşa va ieşi perfect pentru sarmalele de sărbători, spun specialiştii.
Deşi poate părea un lucru simplu, pentru a obţine un bulion gustos şi care să ţină toată iarna, gospodinele adevărate au încercat de-a lungul anilor zeci de reţete până au ajuns la cea perfectă. Iată care sunt trucurile care te ajută să scapi de grija sucului de roşii. În primul rând, este important să ştii că tomatele trebuie să fie cărnoase, nu foarte zemoase şi nici prea coapte.
Un alt lucru de care toate gospodinele trebuie să ţină cont este faptul că roşiile se dau de două ori prin maşina de tocat, iar sucul obţinut se pune într-un vas curat. Şi modul de fierbere este important. Sucul se ţine la foc până când acesta scade cu două degete sau până când spuma care se formează deasupra dispare. Pentru a-l aroma, la final poţi adăuga câteva frunze de ţelină sau de busuioc. Desigur, în bulion nu se pune conservant, zahăr sau sare.
Recipientele în care urmează să fie pus sucul de tomate trebuie neapărat să fie curate şi sterilizate. Acestea se pun într-o tavă când se toarnă lichidul fierbinte pentru a nu se sparge şi se pune, în prima fază, mai puţin de jumătate în borcan/sticlă. Apoi, se vor umple pe rând. Înainte de a pune capacul, poţi adăuga şi puţin ulei de floarea soarelui deasupra pentru a fi sigur că nu se va strica.
După ce au fost sigilate, recipientele pline se acoperă bine cu pături groase. A doua zi poţi verifica fiecare borcan în parte: dacă pulpa s-a separat şi s-a depus în partea de jos înseamnă că totul este în regulă. Dacă nu, este foarte posibil ca sucul să fermenteze.
Ingrediente necesare:
Roşiile se spală bine şi se taie în bucăţi mari, apoi se înlătură părţile lovite şi cotoarele şi se dau prin maşina de roşii de două ori. Bulionul se pune la fiert, dar nu uita să amesteci mereu cu o lingură de lemn până când acesta începe să clocotească. Se adaugă şi ţelina şi busuiocul. Se lasă la foc mic cel puţin o oră. Apoi, se umplu sticle sau borcane şi se urmează paşii explicaţi mai sus.