Boboteaza 2020. De ce își pun fetele busuioc sub pernă? Ce spune tradiția? Superstiții și obiceiuri importante pentru români pe 6 ianuarie.
Boboteaza sau epifania este sărbătorită pe 6 ianuarie de Biserica ortodoxă și catolică. Ea încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Creștinii occtidentali comemorează în primul rând vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu. În tradiția românească, ținută în special de oamenii de la sate, fetele fac pregătiri asidue pentru această zi.
În ziua de Bobotează, dar și în Ajunul acesteia sau de Sfântul Ioan Botezătorul și opt zile după aceea, nu se spală haine pentru că apele sunt sfințite. Una dintre cele mai cunoscute superstiții este că în seara de Bobotează fetele își visează alesul. Fetele își leagă pe inel un fir roșu de mătase și un fir de busuioc, iar ornamenul îl pun sub pernă. Bărbatul pe care acestea îl vor visa va fi cel cu care se vor mărita.