Desertul lunii decembrie este un adevărat deliciu şi toţi românii caută reţeta veche care face furori. Este un dulce ideal pentru sărbătorile de iarnă.
Desertul lunii decembrie este, fără îndoială, turta dulce. Reţeta veche de zeci de ani face furori şi este căutată de toţi românii. Cu miere, cuişoare, scorţişoară, în forme speciale de sărbătoare şi viu colorată, turta dulce este preferata copiilor.
Aşadar, nu mai sta pe gânduri şi pregăteşte prăjitura perfectă pentru sărbători, dar şi pentru serile reci de iarnă. Secretul acestei reţete vechi este faptul că, după ce se răceşte, ea nu se întăreşte, ci se păstrează moale şi pufoasă fiind astfel minunată alături de un ceai sau o ciocolată caldă. Să mai spun că se face foarte rapid?!
Ingrediente necesare pentru turta dulce:
Glazură turtă dulce:
Untul, zahărul şi mierea se pun într-o cratiţă groasă şi se dă focul foarte mic. Când zahărul s-a topit, se stinge flacăra şi se lasă 5 minute să se răcească. Apoi, se adaugă oul, lingura de cacao, condimentele şi se amestecă bine. Făina se pune şi ea, apoi frământam totul până devine un aluat lipicios. La final, se adaugă şi bicarbonatul de sodiu “stins” în 3 linguri de lapte.
Aluatul obţinut se înveleşte în folie de plastic şi se lasă în frigider pentru 24 de ore. După scurgerea timpului, acesta se împarte în două. Prima bucată se întinde bine (foaia să aibă cam 5 mm grosime), apoi decupăm cu formele dorite (brăduţi, Moş Crăciun, steluţe, îngeraşi). Se pun toate pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru 8 minute la 180 grade Celsius.
Un lucru important de ştiut este faptul că turta dulce trebuie lăsată să se răcească în tavă pentru a nu se rupe. Repetăm procedeul şi cu cealaltă jumătate de aluat, scrie Laura Adamache.
Pentru glazură, se mixează bine albuşul de ou cu un vârf de cuţit de sare şi 2-3 picături de zeamă de lămâie. Zahărul se adaugă treptat până se obţine o glazură cremoasă. Pentru a obţine diferite culori, adaugă coloranţi şi decorează cu bombonele, inimoare sau biluţe.