Pe 13 noiembrie am intrat în Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit în popor și Lăsatul Secului. Vom avea unele abțineri de la câteva alimente, dar postul este și despre ceea ce facem și ceea ce spunem, mai ales în vremurile noastre, când tentațiile sunt foarte mari. Însă, deși întâi de toate postul este un mijloc de înfrânare a pornirilor trupești, a patimilor noastre, a pornirilor păcatoase, pentru a se ajunge la asceza trupului în vederea unirii cu Dumnezeu trebuie respectat și aspectul culinar, unde de asemenea trebuie să intervină înfrânarea în fața deliciilor pe care le numim general ”de dulce”. Noroc că există substituenți.
Pentru ouă există o varietate de înlocuitori dintre care putem alege, iar untul poate fi înlocuit cu unt de cocos sau avocado. Pentru lapte sunt, de asemenea, multe variante, cum ar fi laptele de soia, laptele de cocos, de migdale sau de orez. La fel stă situația și în cazul brânzei, aceasta putând fi din caju sau din soia.
Acum, în post, ne gândim că va mai respira și organismul nostru și vom mânca mai sănătos. Atenție, însă, căci printre produsele de post se numără și unele nocive.
„Primul aliment vegetal de pe lista celor nocive este margarina și uleiurile hidrogenate, pentru că sunt mai rele pentru sănătate chiar decât grăsimea animală. Postul reprezintă reducerea alimentelor de origine animală, însă grăsimile trans sunt cele mai rele tipuri de grăsimi. Acestea se găsesc în margasină și în produsele de patiserie și cofetărie, cele din urmă fiind pe locul doi ca nicivitate, în momentul în care mergem pe raft să alegem ceva de post, pentru că sunt făcute din făină altă de obicei.
Dar, chiar dacă fâina reușește să se strecoare integral, în proporție de 25-30%, grăsimile hidrogenate sunt pericol pentru sănătate și pot crește colesterolul, la fel de rău precum grăsimile de origine animală”, explică nutriționistul Laura Ene, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea”.