Una dintre cele mai importante întrebări fără răspuns din istoria omenirii rămâne, cu siguranţă, “Ce se întâmplă înainte să mori?!”. Cei de la American Chemical Society au făcut public un videoclip în care se încearcă descifrarea acestei mari dileme. Specialiştii au oferit posibile explicaţii ale modului în care se simte moartea.
American Chemical Society a postat, pe YouTube, un material video menit să descifreze misterul unei întrebări care, până acum, nu are răspuns: “Ce se întâmplă înainte să mori, în organismul tău?”. Se pare că teama de a muri este una incredibil de mare, motiv pentru care oamenii reacţionează instinctual şi niciodată după reguli învăţate. De fapt, acesta este un mod de a atenţiona creierul şi corpul că te afli într-un pericol iminent.
După ce organismul a luat “decizia” de a fugi din faţa pericolului, acesta este gata să lupte. Acum, adrenalina este pompată în cantităţi uriaşe iar glucoza este trimisă în sânge. O altă modalitate de reacţie în faţa morţii este ţipătul. Specialiştii susţin că acest gest este involuntar şi vine din necesitatea victimei de a fi salvată de cineva. În cazul unei lovituri puternice primite, aceasta simte o mare durere, dar creierul trimite comanda de “luptă” pentru supravieţuire.
În timpul morţii clinice, de exemplu, organismul se “opreşte”, cu excepţia creierului care rămâne activ pentru o perioadă. Acest moment este încă total necunoscut medicilor şi cercetătorilor, însă acum intervine factorul uman pentru salvarea pacientului.
“Stăteam în picioare în faţa unui zid uriaş de lumină. Se întindea în sus, în jos, în stânga şi în dreapta oriunde mă uitam. Era ca şi cum stai cu ochii în şase pe un bec fluorescent. Următorul lucru de care îmi amintesc este că m-am trezit la spital”, a povestit o persoană, care a fost în moarte clinică.
Sam Parnia, unul dintre specialiştii cu renume mondial în Reanimare, spune că “moartea este un proces” şi că nu se întâmplă totul brusc. Se pare că cele 37 de trilioane de celule din corpul unui om au nevoie de ore întregi pentru a-şi înceta complet activitatea.
“Abia după ce organele vitale nu mai dau niciun semn de viaţă, încep să moară şi celulele. Acest lucru poate dura chiar şi 21 de ore”.
Cercetării explică ce se întâmplă în corpul unei persoane decedate de 10 ore. Conform acestora, sistemul imunitar a clacat şi nu mai poate menţine microbii care te ajută să digeri hrana, motiv pentru care încep să se hrănească din organe.