28 sept. 2020 | 19:01

Cât de dăunătoare este cafeaua. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea

Sănătate
Cât de dăunătoare este cafeaua. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea
Cât de dăunătoare este cafeaua. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea

Indiferent dacă vă place gustul de cafea, o beți din obișnuință sau vă bazați cu adevărat pe ea pentru energie. Nu este un secret că băutura are puteri magice. Dar v-ați gândit vreodată ce face de fapt după ce vă beți cafeaua de dimineață?

Cât de dăunătoare este cafeaua

Cafeaua provine dintr-un bob, deci conține fitonutrienți și polifenoli, compuși chimici găsiți în plante despre care se crede că au beneficii antioxidante. Dar, în cea mai mare parte, cofeina tinde să fie nutrientul din cafea de care oamenii sunt cel mai conștienți și care este cel mai bine studiat.

De la creier la intestin, cafeaua funcționează în corpul tău. Iată ce se întâmplă cu adevărat când o bei.

Cofeina pătrunde în fluxul sanguin și își găsește rapid drumul către creier. Aici funcționează ca stimulent și mărește vigilența și energia. Este substanța chimică care pătrunde în fluxul sanguin destul de repede. Durează doar 10 minute și cofeina începe să funcționeze.

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea

Cofeina se leagă de receptorii de adenozină din creier. Adenozina este un deprimant al sistemului nervos, ceea ce înseamnă că prezența sa suprimă excitația și promovează somnul. Când cofeina intră și se leagă de receptori, efectele adenozinei sunt diminuate și devenim stimulați.

Această activitate crescută stimulează eliberarea de adrenalină, ceea ce ne oferă acea explozie mare de energie și atenție asociată cu o ceașcă de dimineață. Studiile au legat, de asemenea, consumul de cofeină de o creștere a memoriei.

Cât de dăunătoare este cafeaua. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea

Cafeaua poate fi dăunătoare, dacă exagerăm

Dacă beți cafeaua mai târziu în timpul zilei, aceasta vă poate predispune să dezvoltați insomnie sau să o agravați dacă o aveți deja. Poate ține pe oricine treaz dacă o bea prea aproape de culcare. Dar dacă sunteți predispus să dezvoltați insomnie, un obicei din cafea poate fi declanșatorul care cauzează o problemă cronică.

Specialiștii sugerează oprirea consumului de cafea la prânz, dacă credeți că vă poate afecta capacitatea de a adormi noaptea. Dacă nu puteți funcționa înainte de ceașca de dimineață, este un semnal de alarmă de care trebuie să vă ocupați și să vă reglați obiceiurile de somn.

Cafeaua este o cârjă utilă când ești obosit, dar nu îți va oferi mai multă energie pe termen lung. Doar un somn bun poate face asta.

Cofeina rămâne în sistem ore și ore

Modul în care metabolizăm cafeaua se numește timp de înjumătățire. La majoritatea oamenilor, timpul de înjumătățire al cofeinei este de 4 până la 6 ore. Este nevoie de aproximativ 6 ore pentru a reduce cantitatea de cofeină din sângele nostru cu aproximativ 50%.

Deci, dacă bei o cană de 200 mg la 9 dimineața, până la ora 15:00, îți vor rămâne 100 mg, iar până la ora 21:00 vei avea 50 mg. Rețineți, acesta este timpul mediu de înjumătățire, cât de repede metabolizați cofeina depinde într-adevăr de chimia și genetica corpului dumneavoastră.

Cofeina are impact asupra centrelor de plăcere

Cafeaua vă poate ajuta să fiți mai atenți și mai reactivi, dar vă poate ajuta, de asemenea, să vă încurajeze și să vă afecteze starea de spirit. La fel ca majoritatea medicamentelor, cofeina din cafea crește nivelul de dopamină chimică care se simte bine în creierul nostru.

Cocaina are același efect, dar mult mai puternic. Acest lucru ne poate îmbunătăți starea de spirit și poate crește fericirea. Dar pentru băutorii de zi cu zi, acest lucru poate crea dependență, rezultând simptome de sevraj atunci când nu mergeți. De aceea consumatorii obișnuiți tind să se trezească morocănoși și suferă de dureri de cap dacă nu își rezolvă problema.

Cât de dăunătoare este cafeaua. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când bei cafea

Cafeaua poate afecta ritmul cardiac

Dozele mari pot face prea multe probleme chimiei creierului și pot provoca nervozitate. Studiile au arătat că dozele mari de cofeină pot crește anxietatea și atacurile de panică. Cei care se luptă deja cu aceste provocări de sănătate mintală tind să fie mai sensibili la cofeină și efectele acesteia care modifică starea de spirit.

Consumul de cantități mari de cafea poate provoca o creștere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac

Studiile au sugerat că licoarea crește ritmul cardiac, datorită impactului cofeinei asupra hormonilor și neurotransmițătorilor. Dar consumul de cafea cu măsură, una până la trei căni pe zi, nu ar trebui să aibă un impact vizibil asupra unui adult sănătos. Unii consumatori obișnuiți pot avea o tensiune arterială ușor mai mare.

Alții dezvoltă o toleranță și nu sunt afectați pe termen lung. Nu există o explicație clară a motivului pentru care cofeina provoacă această creștere a tensiunii arteriale. Este probabil datorită creșterii adrenalinei și a altor răspunsuri hormonale provocate de stimulent.

Ai observat vreodată că trebuie să te duci la baie după o ceașcă de cafea? Cafeaua stimulează direct mușchii colonului, determinând mișcările intestinului.

În plus, dacă o bei fierbinte, lichidul cald în sine poate ajuta la relaxarea colonului și poate provoca contracții musculare, adăugând efectul laxativ.

Atunci când mușchii din vezica biliară sunt stimulați în mod specific, crește golirea, ceea ce poate reduce riscul de calculi biliari.

Cafeaua este un inhibitor al apetitului cunoscut și poate stimula termogeneza.

Poate stimula procesul pe care îl folosesc corpurile noastre pentru a crea căldură, ceea ce teoretic ne conduce la arderea mai multor calorii.

Dar nu există prea multe dovezi că aceste efecte sunt suficient de mari pentru a duce la pierderea în greutate semnificativă sau pe termen lung.

Cafeaua neagră este o modalitate bună de reducere a calității pentru a vă rezolva problema.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro