Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase. Trucul pe care toți românii trebuie să îl învețe

Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase. Trucul pe care toți românii trebuie să îl învețe
Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase. Trucul pe care toți românii trebuie să îl învețe

Nutriționistul Gianluca Mech a venit cu o soluție pentru persoanele care nu pot adopta un stil de viață sănătos. Acesta încearcă să învețe oamenii trucuri pentru sănătatea organismului lor. Mai pe scurt, cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase.

Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase

Când ne este foame, primul lucru la care ne gândim este fast-food. Și de ce? Pentru că e deja gătit, ușor de luat acasă și extrem de delicios. Dar toate grăsimile și tot sodiul din mâncarea de tip fast-food sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Dar, împinși de reclamele de peste tot și de chimicalele din alimente, oamenii cedează rapid tentației.

O masă sănătoasă, gătită acasă, va pierde teren în fața alimentelor de tip fast-food sau junk-food. De ce? Pentru ca sunt accesibile imediat, fără ca tu să mai gătești. În plus, să nu uităm că toate produsele din comerț conțin cantități mari de zahăr. Acest ingredient nu face decât să îți creeze o stare de dependență.

Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase. Trucul pe care toți românii trebuie să îl învețe
Cum îți păcălești creierul să ceară alimente sănătoase? Arătând frumos și apetisant!

„Dacă am intra într-un RMN atunci când ni se oferă un delicios shake de ciocolată, am vedea cum sistemul de recompensare al creierului se aprinde instant. Chiar deasupra ochilor, se află cortexul frontal orbital, o parte a creierului dezvoltată la oameni și primate. Aici, numeroși neuroni răspund la diferite senzații preucm gustul sau mirosul, iar, cu cât mai mulți neuroni se aprind, cu atât mai delicioasă ne pare mâncarea.

Grăsimile și zahărul și, mai ales, combinația acestora, ating în mod deosebit acești neuroni de recompensă: ciocolata, prăjiturile sau gogoșile. Neuronii se activează și atunci când te gândești la ce vei mânca. Apoi, pe măsură ce mănânci și te saturi, încep să se dezactiveze”, explică nutiționistul Gianluca Mech, conform csid.ro.

Creierul reacționează la cum prezinți mâncarea

„Felul în care privim lucrurile contează foarte mult. Să ne imaginăm, spre exemplu, că avem în fața noastră două boluri cu supă. Aceeași supă în ambele boluri. Pe unul scrie >, iar pe celălalt >. Neuronii se aprind la vederea primului bol, dar nu și la vederea celui de-al doilea. Concluzia este că putem face creierul să reacționeze în mod pozitiv și la mâncărurile sănătoase. Trebuie doar să știm cum să i le prezentăm.

Unul dintre lucrurile care a schimbat felul în care oamenii mănâncă și felurile de mâncare pe care le caută sunt platformele de social media. Instagramul a sporit dorința oamenilor de a face fotografii cât mai frumoase. Chiar și felurilor de mâncare pe care le consumă. Era digitală a transformat ideea de > în >”, adaugă Gianluca Mech.

Tu ești singurul care te poți ajuta

„Aceste descoperiri făcute de cercetători ne ajută să putem controla în beneficiul nostru felul în care ne funcționează creierul. Știm cum funcționează el și astfel îl putem controla mai ușor. Plus că avem acces la atât de multă informație. Știm deja care sunt alimentele care ne fac bine din punct de vedere al sănătății. Știm, de asemenea, și care sunt acelea care pe termen lung ne fac mai mult rău.

Așadar trebuie să ne îndreptăm spre alimente sănătoase prezentate frumos, astfel încât creierul nostru să le vadă ca fiind delicioase. Este simplu astfel să ne controlăm poftele. Să ne menținem nu doar o siluetă armonioasă, ci și o stare de sănătate bună”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI