Este sezonul lor, aşa că trebuie să profităm cât mai mult de ele. Un adevărat deliciu al toamnei, perele sunt fructele care distrug viruşii. Iată de ce trebuie consumate de toţi românii, însă cu precauţie!
„Darul zeilor”, aşa cum le numea Homer, parele sunt printe cele mai sănătoase, dar şi gustoase fructe de toamnă. Parfumate, dulci şi zemoase, acestea trebuie, însă, consumate cu moderaţie. Motivul? Pot provoca dureri stomacale şi balonare.
“Multe fructe, printre care şi perele, conţin o cantitate mai mare de fructoză decât glucoză. Din această cauză, perele reprezintă alimente cu un nivel FODMAP ridicat. FODMAP înseamnă ”oligozaharide, dizaharide, monozaharide şi polioli fermentabili”. Acestea sunt forme de carbohidraţi fermentabili cu lanţ scurt. Persoanele sensibile la FODMAP trebuie să consume cât mai puţin astfel de carbohidraţi pentru a ţine departe problemele digestive frecvente.
De exemplu, o dietă bogată în alimente de tip FODMAP provoacă gaze, balonare, durere şi diaree la unele persoane cu sindrom de intestin iritabil (SII). Din acest motiv, persoanele cu SII ar trebui să discute cu un dietetician înainte de a consuma pere în mod constant”, explică Daniela Stan, medic de familie, conform Adevărul.ro.
Pe lângă apă, grăsimi şi clorofilă, perele conţin şi săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum şi vitaminele A, B şi C. O pară conţine 11% din doză zilnică de vitamina C, motiv pentru care câştigă teren serios în faţa viruşilor. Mai mult, ele pot fi întrebuinţate în tratarea virozelor respiratorii, afecţiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, dar şi a deficientelor imunitare.
Un alt motiv pentru care să consumi pere este faptul că ajută la îndepărtarea colesterolului rău din organism. De asemenea, dacă obişnuieşti să mănânci cel puţin două pere pe săptămână, atunci riscul de infarct poate scădea considerabil.
“Fibrele, vitamina C, cuprul şi vitamina K din pere sunt cele mai concentrate elemente din fruct. Consumul unei pere medii asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru. Vitamina C, prezentă şi în pere, stimulează lupta celulelor împotriva infecţiilor, distruge viruşi şi bacterii şi regenerează vitamina E, un puternic antioxidant. Cuprul este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave asupra organismului. Fibrele asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a colonului: scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de dobândire a cancerului mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia”, mai spune medicul.
Aşadar, specialiştii îţi recomandă să îţi faci un obicei din a mânca delicioasele pere. Dacă nu îţi plac crude, atunci încearcă să le consumi sub formă de compot sau chiar nectar.