Dacă ești iubitor de fructe, cel mai probabil te îngrijești din timp ca acestea să nu îți lipsească nici în sezonul rece, când prețul lor crește simțitor. Ei bine, în acest articol îți vom prezenta câteva trucuri pentru ca tu să te bucuri de conținutul de vitamine și nutrienți al fructelor chiar și iarna. Despre modul de pregătire, timpul în care pot fi consumate și care sunt fructele care pot fi congelate, în continuare.
Cum congelezi fructele pentru sezonul rece
Fructele proaspete și sucul acestora pot fi conservate la congelator pentru o perioadă de 8-12 luni, în timp ce compoturile, piureurile și fructele mari pot fi congelate pentru perioade mai scurte de timp. Așadar, fructele mici rezistă mai mult. În continuare, îți vom prezenta câteva metode pentru a te bucura de fructe și pe timp de iarnă.
Fie că optezi pentru sertarele de congelare încorporate în frigider sau pentru lada frigorifică, trebuie să te asiguri că temperatura este setată la -18 grade Celsius.
Pentru a te asigura că fructele vor rezista mai mult timp în congelator în condiții optime trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- fructele trebuie să fie proaspete și bine spălate sub jetul de apă rece;
- ele trebuie depozitate în pungi sau cutii sigilate, de dimensiuni potrivite;
- în pungă/cutie trebuie să rămână un spațiu de 1-2 cm deoarece, prin congelare, volumul fructelor crește.
Ce fructe se congelează?
Cum să te bucuri de fructe și iarna
În categoria fructelor care pot fi conservate prin congelare, pentru iarnă, intră următoarele:
- Murele – Sunt fructele care se congelează cel mai ușor. Se spală bine în apă rece, se așează pe o tavă și se pun la congelator;
- Afinele – Spală-le cu atenție, adaugă-le într-o pungă care se închide ermetic și bagă-le la „răcoare“;
- Perele – Sunt fructele care se păstrează cel mai bine prin congelare. Tot ce trebuie să faci este să le speli bine, să le cureți de miez și să le tai felii.
- Strugurii – Se pot congela doar boabele de struguri, astfel că va trebui să le speli bine înainte de a le îndepărta de pe ciorchine. Depozitează-le într-un recipient care se sigilează.
- Gutuile – Înainte de a le pune în ladă, asigură-te că ai îndepărtat bine puful de pe gutui. Un mic truc: pune-le în apă fiartă până observi că pielița lor începe ușor să se desprindă.
- Cireșele – Tot ce trebuie să faci este să speli cireșele, să le scoți sâmburii și să le adaugi într-o pungă specială, care se închide ermetic.
- Vișinele – Aici procedează ca și în cazul cireșelor.
- Mango – Pentru a te bucura de gustul delicios de mango și pe timp de iarnă, tot ce trebuie să faci este să îl speli, să îl tai felii și să îl adaugi în congelator.