Rata obezității și a supraponderalității a crescut în România în ultimii ani. Astfel, aproximativ 40% dintre copiii români au probeleme de sănătate. Mai mult, adulții care nu consumă micul dejun au risc cu 30% mai mare de a deveni obezi, spun specialiștii. Așadar, alimentația este strâns legată de bolile care ne pot năpădi în viitor, dar pe care le putem ține departe dacă îmbinăm fructele cu legume, carnea și lactatele, cu mișcarea și odihna.
Ovăz
A mânca ovăz des, poate chiar în fiecare zi, este un obicei bun. El ajută să vă protejați sănătatea inimii, fiind deosebit datorită faptului că are carbohidrați compleți. Unii specialiști spun că ovăzul poate fi capabil să diminueze capacitatea colesterolului de a se lipi de pereții arterei, lucru care se datorează conținutului ridicat de fibre solubile.
Semințe de in
Bogate în acizi grași, antioxidanți, proteine și substanțe antiinflamatorii, semințele de in ajută la îngrijirea sănătății cardiace. Ele sunt, de asemenea, și o sursă de acid alfa-linolenic, lucru care ajută la păstrarea arterelor fără depuneri de grăsimi.
Usturoi
Principalele beneficii ale usturoiului provin dintr-o substanță numită alicină, care combate problemele cauzate de colesterolul ridicat și reduce nivelul de colesterol ”rău”, cunoscut sub denumirea de lipoproteine cu densitate scazută (LDL). Usturoiul are vitamine, minerale, fibre și alte componente sănătoase, formând un tot care ajută sistemul cardiovascular/circulator.
Ardeiul iute de Cayenne
Acest soi de ardei combate oxidarea colesterolului ”rău” în artere. Dacă este mâncat regulat, poate diminua riscul trombozei și poate controla tensiunea arterială ridicată.
Rodii
Consumul de rodii în mod regulat ajută corpul cu producerea de oxid nitric în sânge, lucru care va face ca vasele de sânge să rămână dilatate și să mențină tensiunea arterială la valori normale. Rodiile conțin, de asemenea, și antioxidanți puternici, compuși care protejează sistemul circulator de oxidarea grăsimilor.
Lămâi
Beneficiile lămâilor sunt arhicunoscute, fiind lăudate în principal pentru cantitatea mare de vitamina V. Datorită uleiurilor naturale, antioxidanților și vitaminelor, unele persoane numesc aceste fructe alimente miraculoase, fiindcă pot ajuta să ”curețe” sângele.
Avocado
Acest fruct are un conținut ridicat de acizi grași și antioxidanți care combat radicalii liberi. Cu doar jumătate de avocado pe zi, poți crește metabolismul și poate scădea riscul de ateroscleroză.
Roșii
Roșiile ajută la reducerea nivelului de colesterol din artere. De reținut este că, consumate crude, au cele mai multe beneficii.