În doar câțiva ani, omul va putea „locui” pe Lună. NASA dezvăluit că, în doar câțiva ani, va construi o bază permanentă impresionantă. Ce obstacole trebuie depășite pentru ca oamenii să poată trăi în condiții de siguranță?
Programul Artemis este cel mai recent program de dezvoltare anunțat de NASA. Oamenii de știință au dezvăluit că Agenția Spațială Americană va trimite din nou astronauți pe Lună, în anul 2024. Mai mult, adevăratul scop al programului este acela de a construi o bază permanentă pe Lună. Lucrările ar trebui să înceapă după anul 2030. În noua bază de pe Lună oamenii trimiși în misiuni vor putea locui perioade îndelungate și vor putea să organizeze expediții la polul sudic al satelitului Pământului. Însă, pentru a nu pune în pericol sănătatea astronauților, trebuie respectate anumite condiți. Din cauza nivelului crescut de radiații de pe Lună, baza va fi construită la un metru sub suprafața selenară.
Potrivit unui studiu realizat de Space.com, citat de Agergres, astronauții trimiși pe Lună vor fi expuși unui nivel de radiații de aproximativ 60 de microsieverți pe oră, o valoare de aproape 10 ori mai mare decât nivelul de radiații la care sunt expuși pasagerii dintr-un zbor transatlantic sau de aproape 200 de ori mai mare decât nivelul radiațiilor de la nivelul mării. Expunerea prelungită la radiații, în special în doze mari, poate cauza mai multe probleme grave de sănătate, precum cancer, cataractă și afecțiuni ale sistemului nervos central.
„Cu alte cuvinte, o şedere pe termen mediu sau lung pe Lună îi va expune pe astronauţi la doze mari de radiaţii”, conform coautorului acestui studiu, Thomas Berger, fizician specializat în radiaţii de la Institutul de Medicină Aerospaţială din cadrul Centrului Aerospaţial German din Koln.
Astfel, cea mai bună soluție pentru a proteja sănătatea astronauților este construția bazei de pe Lună sub suprafața selenară. „Dacă îți acoperi habitatul cu suficient sol lunar, ar fi suficient”, a spus Robert Wimmer-Schweingruber, de la Universitatea Christian-Albrecht din Kiel, Germania, celălalt coautor al studiului. Wimmer-Schweingruber a adăugat că 70-80 de centimetri reprezintă „adâncimea optimă” la care baza lunară poate fi „îngropată” pentru a-i proteja pe cei din interior.
NASA a anunțat că problema nivelului ridicat de radiații nu va împiedica programul Artemis. Conform regulilor impuse de organizație, niciun astronaut nu trebuie să fie expus, în timpul întregii sale cariere, unei doze de radiații ce i-ar putea crește riscul de a dezvolta cancer cu peste 3%.
Cei mai expuși, în acest caz, sunt femeile și tinerii astronauți. Dacă o femeie își începe cariera la 25 de ani, limita ei va fi de 1 milion de microsieverţi. În schimb, un bărbat care pleacă în misiune la vârsta de 55 de ani poate fi expus unui nivel de radiaţii de patru ori mai mare.