22 sept. 2020 | 11:09

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Știri generale
Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”
Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

În ultimii ani am avut parte de vară plină de incendii sălbatice, căldură record și topire rapidă a gheții. Cu alte cuvinte, clima arctică merge mai departe și se modifică, spun specialiștii. Înregistrările arată modificări în Siberia, Svalbard, Nunavut și alte zone. Studiul realizat de specialiști indică schimbări istorice.

Vara arctică a anului 2020

Vara arctică a anului 2020 este una care a fost marcată de incendii furioase în nordul îndepărtat. Fumul se extindea la peste 1 600 de km în direcția vântului, împreună cu noi înregistrări alarmante de temperatură și topirea gheții. Schimbările climatice rapide din Arctica nu sunt tocmai noutăți. Regiunea se încălzește de aproximativ trei ori mai mult decât restul lumii. Iar manifestările acestui fenomen sunt în creștere în ceea ce privește severitatea, întinderea și consecințele societății.

În iulie s-au putut observa flăcări în Siberia. Fumul a înăbușit cerul până în porțiuni mari din Alaska. Svalbard esteun arhipelag arctic norvegian care a înregistrat rate de încălzire uimitoare în ultimii ani. Aici s-au stabilit recorduri de temperatură din toate timpurile. Aici ghețarii care se retrăgeau s-au transformat care se retrageau. Erau acoperiți de atât de multă apă încât era vizibilă din spațiu.

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara arctică, schimbările anunțate de specialiști sunt dramatice

Arhipelagul Svalbard este unul dintre locurile cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, cu gheață de mare și ghețari în declin. În Longyearbyen, Svalbard, cea mai nordică așezare locuită, cu peste 1.000 de locuitori, temperaturile au crescut la 71,1 grade pe 25 iulie. Specialiștii spun că s-a stabilit un nivel record pentru această locație. Longyearbyen a avut un șir de patru zile care a depășit 68 de grade. O temperatură atât de ridicată se mai văzuse o singură dată, în iulie 1979.

„A fost un an nebunesc în nord, cu întinderea de gheață aproape la cel mai scăzut nivel existent vreodată, cu valuri de căldură (…) În Siberia, incendii imense de pădure. Ne îndreptăm către un Ocean Arctic fără gheață sezonieră”, a spus Mark Serreze, directorul Centrului Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din Statele Unite.

„Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara arctică a anului 2020 și fenomenele de încălzire globală i-a făcut pe specialiști să tragă un semnal de alarmă, la nivel mondial.  Temperaturile extreme din Siberia au primit cea mai mare atenție. Incendiile sălbatice de acolo au efecte de undă mult peste această regiune. Aceste incendii și-au continuat ritmul neobosit din iunie.

În fiecare zi, fumul, care conține gaze cu efect de seră care se încălzește, se revarsă în aer. Iar la sol flăcările au destabilizat permafrostul arzând vegetația de protecție deasupra solului permanent înghețat. Și acest lucru se adaugă schimbărilor climatice, deoarece eliberează carbon și metan.

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara acrctică: modificările de temperaturi vor afea efect și în următorii ani

Emisiile de carbon arctice, provocate în principal de incendii siberiene, în vara arctică, au atins un nivel record în luna iulie. Astfel de date se întind pe 18 ani în urmă, cu o creștere a emisiilor de incendiu arctice observate în acea perioadă.

Între 1 iulie și 23 iulie, emisiile totale estimate de carbon din iulie din incendiile din Arctica Siberiană se ridică la 100 de megatoni metrici de dioxid de carbon, a declarat Mark Parrington. Parrington a spus că acest lucru se află în topul celor 59 de megatonii metrici de dioxid de carbon emiși de incendiile Cercului Arctic în iunie.

„Conglomeratul de incendii din interiorul Cercului Arctic Siberian a ars cu o intensitate ridicată. A fost mai mare decât cel mai mare total zilnic calculat pentru regiune în 2019. Și se pare că va continua. Ideea este că se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp să ne pregătim pentru acest moment, sau mai puțin timp să acționăm în privința asta, dacă vrem să facem ceva”, a spus Maria-Vittoria Guarino, cercetător.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Capital.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro