Descoperire uimitoare în spațiu! Celor de la NASA nu le-a venit să creadă ce văd: ”Ultrafierbinte”

Descoperire uimitoare in spatiu

NASA a făcut o descoperire uimitoare în spațiu. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă ce văd. Astronomii au anunţat descoperirea unui nou tip de exoplanetă. Este una de tipul lui Neptun, dar ultrafierbinte şi nu rece aşa cum este cazul celei de-a 8-a planete din Sistemul Solar, informează un studiu apărut în publicaţia Nature Astronomy, transmite Space.com.

Descoperire ultrafierbinte a cercetătorilor de la NASA. Aceștia au rămas uimiți după ce au văzut în spațiu

NASA a făcut o descoperire uimitoare. Cercetăttorilornu le-a venit să creadă când au văzut o exoplanetă similară cu Neptun, numai că ultrafierbinte. Temperatura acestei planete este foarte ridicată pentru că se află de 60 de ori mai aproape de steaua sa decât se află Terra faţă de Soare.

Studii făcute în urmă au ajuns la concluzia că aproximativ 1 din 200 de stele din categoria Soarelui au câte o planetă la o distanţă orbitală atât de mică încât îşi încheie mişcarea de revoluţie în mai puţin de 24 de ore. Astronomii au denumit aceste obiecte cosmice „planete de perioadă ultrascurtă„.

NASA a descoperit o planeta ultrafierbinte
NASA a descoperit o planeta ultrafierbinte

Planete cu perioada ultra-scurte

Toate aceste planete cu perioadă ultra-scurtă cunoscute anterior erau fie planete stâncoase mai mici de două ori decât Pământul, fie așa-cunoscuții Jupiteri fierbinți, giganți gazoși de dimensiuni de 10 ori mai mari decât diametrul Pământului.

În mod bizar, oamenii de știință nu au găsit multe planete cu perioadă ultra-scurtă de dimensiuni intermediare, fenomen denumit „deșertul Neptunului fierbinte”, pentru că planeta Neptun se află între Pământ și Jupiter ca dimensiune etalon.

Exoplanetă descoperită în deșertul fierbinte Neptun

În prezent, oamenii de știință au descoperit o exoplanetă care se află chiar în ”deșertul fierbinte Neptun”. Însă această planetă este mult mai fierbinte decât orice Neptun fierbinte descoperit încă, fapt suficient pentru cercetători ca să o numească „ultrafierbinte”.

De asemenea, astronomii au folosit Satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA pentru a analiza steaua strălucitoare, asemănătoare soarelui LTT 9779 și care este situată la circa 260 de ani lumină față de Pământ. În plus, observațiile ce au urmat cu alte telescoape au contribuit la confirmarea existenței unei exoplanete în jurul stelei respective.

LTT 9779 b are de circa 4,7 ori diametrul Pământului

Această lume nouă, denumită LTT 9779 b, are de circa 4,7 ori diametrul Pământului și de 29 de ori masa acestuia.

LTT 9779 b orbitează în jurul stelei sale la fiecare 19 ore, orbitând steaua sa de aproximativ 23 de ori mai aproape decât Mercur Soarele, steaua încălzindu-l la temperaturi de aproximativ 1.700 grade Celsius.

La câte gradeeste considerată o planetă fierbinte

Astfel, într-o lucrare care a descris descoperirea, cercetătorii de știință au susținut că această exoplanetă nu era doar un Neptun fierbinte, ci un Neptun ultrafierbinte.

Un Neptun fierbinte obișnuit ar putea deveni fierbinte doar la 1.225 grade C, a declarat pentru Space.com autorul principal al studiului James Jenkins, astronom la Universitatea Chile din Las Condes.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI