Ți se întâmplă des să te duci la frigider după ce te-ai spălat pe dinți ai luat deja cina? Poate că îți spui că este doar o simplă poftă și nu are importanță, însă dacă asta se întâmplă des, să știi că există anumite cauze.
De altfel, carbohidraţii simpli, precum făina albă şi zahărul, care se găsesc în cele mai multe alimente prelucrate „gustoase”, sunt transformate rapid în zahăr și provoacă un nivel nesănătos de zahăr în sânge. Corpul produce apoi imediat insulină pentru a încerca să proceseze zahărul, iar asta rezultă într-o scădere drastică a acestuia.
Citește și: Alimentația celor mai longevivi oameni din lume. Ce alimente țin cancerul la distanță
Iar atunci când glicemia este scăzută, te poţi simţi agitat, iritabil, capricios, ameţit, neliniştit, cu bătăi rapide ale inimii, confuz sau extrem de înfometat.
De asemenea, trebuie să îți începi ziua cu un mic dejun sănătos și să incluzi și gustare sănătoasă între mese ca să previi scăderea niveului de zahăr din sânge.
De altfel, consumul unei cantităţi excesive de zahăr sau carbohidraţi, combinate cu lipsa fibrelor, a proteinelor şi a grăsimilor sănătoase în timpul zilei, poate să ducă la niveluri neregulate de zahăr în sânge, provocând foame noaptea târziu.
De asemenea, trebuie să eviți carbohidraţii simpli, precum zahărul şi făina albă, care sunt transformate rapid în zahăr în organism. Poți să alegi însă carbohidraţii complecşi, precum cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, leguminoasele şi fructele. Fibra găsită în aceste alimente va menţine stabilitatea zahărului în sânge și-l va păstrâ la acelaşi nivel seara, fără să mai provoace senzaţia de foame.