Noi tensiuni între Iran și Statele Unite ale Americii. Ce îi cere Teheranul lui Donald Trump și care este avertizarea reală a președintelui Americii în acest context? Iată declarațiile oficialilor!
Conflictul dintre Iran și SUA este departe de a se stinge! Administrația din Iran a avertizat marți, 15 septembrie, ca Statele Unite să nu comită o „eroare strategică”. În timPul acesta, cel mai influent om din lume a amenințat Teheranul din cauza unui presupus complot pentru asasinarea unui diplomat american.
Tensiunile se intensifică după ce președintele american a decis retragerea din Acordul nuclear semnat de Teheran cu marile puteri, impunând ulterior noi sancțiuni. Amintim că Iranul a doborât în 2019 o dronă mlitară americană, iar în ianuarie 2020 armata americană l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.
„Sperăm că nu vor comite o nouă erorare strategică, dacă o vor face, se vor confrunta cu o ripostă decisivă din partea Iranului”, a declarat Ali Rabii, purtătorul de cuvânt al Administrației de la Teheran, citat de cotodianul Le Figaro.
În urmă cu câteva zile, doi oficiali americani au declarat pentru Politico.com că Iranul a pregătit un complot pentru asasinarea Lanei Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud, cu scopul de a răzbuna moartea generalului Soleimani.
…caused over so many years. Any attack by Iran, in any form, against the United States will be met with an attack on Iran that will be 1,000 times greater in magnitude!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 15, 2020
„Potrivit informațiilor apărute în presă, Iranul ar plănui un asasinat ori alt ataca SUA ca ripostă la uciderea liderului terorist Soleimani. Orice atac al Iranului, în orice formă, asupra Statelor Unite va fi urmat de un atac împotriva Iranului cu o magnitudinea de 1.000 de ori mai puternic”
Donald Trump (Sursa: mediafax.ro)
27 decembrie: un atac cu rachete asupra unei baze militare irakiene din Kirkuk a soldat cu rănirea unui antreprenor american și rănirea gravă a mai multor membri ai serviciului SUA, dar și a personalului irakian. Coaliția condusă de SUA împotriva grupului ISIS nu a specificat în declarația de confirmare cine ar putea fi responsabilul, dar oficialii americani au dat ulterior vina pe Kataib Hezbollah.
29 decembrie: Armata SUA a efectuat „greve defensive” pe site-urile din Irak și Siria aparținând Kataib Hezbollah.
2 ianuarie: Mark Esper, Secretarul Apărării SUA, a declarat că există „unele indicații” că Iranul sau grupurile pe care le susține „ar putea să planifice atacuri suplimentare” asupra intereselor SUA din Orientul Mijlociu.
3 ianuarie: În cadrul unui raid aerian pe aeroportul irakian din Bagdad, SUA a lovit și ucis șeful forței de elită iraniană și comandantul adjunct al grupului susținut de Iran în Irak – Qassem Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis.
4 ianuarie: Trump a amenințat că va lovi „foarte greu” 52 de site-uri iraniene dacă Iranul va ataca activele americane sau americane. Cele 52 de ținte îi reprezentau pe cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran timp de 444 de zile după ce au fost capturați la ambasada SUA la Teheran în noiembrie 1979, a adăugat el.
5 ianuarie: Zeci de mii de oameni îmbrăcați în negru au umplut străzile din Mashhad și Ahvaz din Iran pentru a-și aduce omagiul lui Soleimani, conducându-l pe ultimul drum.
6 ianuarie: Generalul armatei Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a afirmat că a văzut informații care demonstrează că un atac iranian era „iminent și era foarte, foarte clar ca amploare”.
9 ianuarie: Donald Trump a spus că a ales să-l asasineze pe Soleimani „pentru că doreau să arunce în aer ambasada noastră [din Bagdad]”.
13 ianuarie: Iranul se confruntă cu furia cetățenilor și condamnarea internațională, după ce oficialilor le-au fost necesare zile să recunoască faptul că avionul a fost doborât din greșeală în timpul confruntării cu SUA.
12 martie: Trei trupe ale coaliției conduse de SUA sunt ucise după ce mai multe rachete au lovit baza militară Taji care adăpostea trupele SUA și ale coaliției lângă Bagdad.
18 martie: SUA aplică noi sancțiuni împotriva Iranului care vizează nouă entități și trei persoane cu scopul de a „promova izolarea economică și diplomatică a Iranului”, a spus Secretatul Apărării.
29 martie: Zariful iranian a acuzat SUA că a trecut de la „terorism economic” la „teroare medicală” după ce nu a ridicat sancțiunile de când a început focarul de coronavirus al țării în februarie.
20 mai: SUA au anunțat o altă rundă de sancțiuni – de data aceasta vizând ministrul de interne al Iranului, precum și înalții oficiali ai forței de ordine, în legătură cu acuzațiile de încălcări grave ale drepturilor omului.
21 mai: Iranul a respins noile sancțiuni ale SUA pentru mai mulți dintre oficialii săi ca fiind „infructuoși și repetitivi”.
29 iunie: Iranul a emis un mandat de arestare și a cerut Interpol ajutor pentru arestarea lui Trump și a altor zeci de persoane despre care crede că a comis uciderea lui Soleimani.
Sloganuri: „La luptă contra Americii” și „Să combatem sionismul”
„Participanților la mișcarea de protest ar trebui să li se spună că acum este vorba despre o luptă mai mare și că trebuie să își sisteze acțiunile”
Al-Attiyah