Apar tot mai multe cercetări științifice menite să diminueze răspândirea noului cornavirus. Una dintre ele se referă la reducerea cu 6 decibeli a nivelului vorbirii într-o cameră.
O reducere cu 6 decibeli a nivelului mediu de vorbire poate avea același efect ca dublarea ventilației unei camere. Este cea mai nouă teorie a oamenilor de știință, în vederea diminuării transmiterii noului coronavirus.
Mai multe zone liniștite din spațiile interioare cu risc ridicat, cum ar fi spitalele și restaurantele, ar putea ajuta la reducerea riscurilor de contagiune cu coronavirus, au spus cercetătorii, după ce un studiu a arătat că scăderea volumului vorbirii poate reduce răspândirea bolii.
”O reducere a nivelului mediu de vorbire cu 6 decibeli poate avea același efect ca dublarea ventilației unei camere. Rezultatele sugerează că autoritățile de sănătate publică ar trebui să ia în considerare acest lucru Propunem implementarea de zonelor liniștite în medii interioare cu risc ridicat. Acest proiect poate fi implementat în sălile de așteptare ale spitalelor sau facilitățile de luat masa.”
Această declarație vine din partea a șase cercetători de la Universitatea Davis, din California. OMS și-a schimbat orientările în iulie pentru a recunoaște posibilitatea transmiterii aerosolilor, cum ar fi în timpul practicii orelor de cor sau când ne aflăm în restaurante sau la cursuri de fitness. Picăturile microscopice evacuate în timp ce vorbim se evaporă. Astfel sunt emante particule de aerosoli suficient de mari pentru a transporta virusuri viabile, arată mirror.uk.
O creștere de aproximativ 35 de decibeli în intensitate, sau diferența dintre șoaptă și țipat, mărește rata de emisie a particulelor de 50 de ori. Conversația normală depășește intervalul de 10 decibeli, în timp ce zgomotul ambiental din restaurante este de aproximativ 70.
„Nu toate mediile interioare sunt egale în ceea ce privește riscul transmiterii aerosolilor”, a declarat cercetătorul principal William Ristenpart.
O sală de clasă aglomerată, dar liniștită, este mult mai puțin periculoasă decât un bar de karaoke.
Numărul global de morți cauzat de virus a trecut de 900.000 miercuri, întrucât cazurile la nivel mondial au depășit 27,7 milioane, potrivit unui număr de Reuters. În medie, mai mult de 5.600 de persoane mor în fiecare zi, potrivit calculelor Reuters.
Un alt studiu făcut de cei de Yale, arată că virusul poate infecta celulele creierului înainte de a muri de foame celulele vecine de oxigen. Se știe că coronavirusul este asociat cu o serie de simptome neplăcute. Acum, un nou studiu a avertizat că virusul poate ataca și celulele creierului, ducând la delir și confuzie. În cadrul studiului, cercetătorii au testat efectele Covid-19 asupra oamenilor și șoarecilor prin probe de creier.
„Am examinat potențialul pentru SARS-CoV-2 de a infecta țesuturile neuronale. Testele u fost făcute la șoareci, cât și la oameni. Testele au demonstrat consecințele potențiale ale neuroinvaziei sale.”, spun cercetătorii, conduși de Eric Song.