Mai mulți turiști care hrăneau o ursoaică și puii acesteia, în zona Posada – Vidraru, au fost amendați de jandarmii din Argeș, care au fost sesizați, duminică, prin apel la 112 că în zona cu pricina se află mai mulți urși.
Duminică, jandarmii argeșeni au fost alertați prin apel la 112 că mai mulți urși se află pe carosabil în zona Posada – Vidraru, județul Argeș. În scurt timp, aceștia s-au deplasat la locul indicat unde au descoperit mai mulți turiști care hrăneau animalele sălbatice.
Ursoaica și puii ei au fost îndepărtați în mediul natural, iar turiștilor li s-a aplicat o amendă în valoare de 500 de lei, conform art. 5, lit. t din Legea 21/2020, privind hrănirea animalelor sălbatice.
„Animalele sălbatice au fost îndepărtate în mediul lor natural, iar cei doi turişti au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 500 lei la HCL nr. 21/2020 (Arefu), art. 5 lit. t pentru «hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepţia celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic» şi, respectiv, cu avertisment la HCL nr. 21/2020 (Arefu), art. 5 lit. u, pentru «fotografierea sau filmarea animalelor sălbatice aflate la o distanţă mai mică de 20 de m, precum şi apropierea de acestea»“, potrivit sursei menționate.
De asemenea, sfatul jandarmilor pentru turiștii care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice este să nu intercţioneze cu acestea, dar mai ales să nu le hrănească.
Hrănirea urșilor poate avea consecințe mortale. De ce nu trebuie să le oferi mâncare niciodată? Ei bine, urșii sunt în pericol din cauza turiștilor care îi hrănesc și se apropie de ei pentru a face selfie-uri. Dacă la prima vedere acest comportament poate părea inofensiv, în realitate este extrem de periculos atât pentru om, cât și pentru animalul sălbatic.
„Animalele sălbatice ce învață că oamenii reprezintă o sursa de hrană nu vor ezita să se apropie de ei, în special în perioadele în care nu găsesc ușor de mâncare. Pierderea habitatului are și ea un rol important în apropierea urșilor de oameni. Animalele sunt forțate să caute noi surse de hrană pentru a le înlocui pe cele distruse de oameni.
Există numeroase exemple de urși obișnuiți cu hrana primită de la turiști ce ajung să cerșească printre mașini și să intre în orașe“, notează digi-animalworld.tv.