21 august 1955, prima transmisiune TVR. Cine a fost prima crainică a Televiziunii Române care le-a vorbit românilor
Pentru unii ziua de 21 august înseamnă o zi ca oricare alta, pentru alții poate avea o însemnătate extrem de importantă. Dar, pentru noi românii, ziua de 21 august 1955 rerpezintă prima transmisiune TVR. Cu alte cuvinte, astăzi sărbătorim ziua Televiziunii Naționale. Pentru majoritatea dintre noi, nu ne mai aducem aminte, sau poate nici nu știm cine a fost prima crainică a Televiziunii Române care le-a vorbit românilor.
Primele tentative de televiziune în România, în urmă cu 99 de ani
Cei mai în vârstă poate își mai aduc aminte de această primă transmisie a TVR din urmă cu 69 de ani. La acel moment ideea de televiziune, cel puțin în această parte a Europei era un concept aproape străin, chiar interzis, dar conducerile comuniste ale vremii aveau să înțeleagă din timp ce mijloc bun de manipulare în masă este, și astfel au acceptat implementarea ei.
Dacă dincolo de ocean deja era la mare vogă, și avea să schimbe tot ceea ce Hollywood-ul construise până la acel moment, dincoace de ocean televiziunea făcea relativ primii pași importanți și revoluționari, din punct de vedere tehnic.
Pe plan local, primele tentative se făceau cu 30 de ani înainte, în 1925, prin experimentele realizate de Laboratorul de Acustică și Optică din cadrul Universității din București, reușind transmiterea la distanțe mici a unor desene.
Cel care avea să facă experimentul, și să publice realizările, era fizicianul George D. Cristescu, într-o lucrare denumită „Problema televiziunii”, în 1928.
Anul 1955 și marile realizări al cercetătorilor români
În următorii ani s-au mai tot încercat experimente pe această temă, inclusiv cele din 1937, când cercetătorii români prezentau și prima transimisie a unor imagini, realizate de același Laborator de Acustică și Optică din cadrul Universității din București.
După lungi perioade de testări și eșecuri, proiectul avea să intre într-un con de umbră, și ca urmare a declanșării conflictului mondial, iar ulterior în primii ani de conducere comunistă, nimănui nu-i stătea capul la televiziune.
Dar, vine anul 1953 și, ulterior 1955, când prof. Alexandru Spãtaru de la Laboratorul Central de Cercetare în Telecomunicații din București, construiește prima stație de televiziune experimentală construită vreodată în România.
21 august 1955, prima transmisiune TVR
În 1953 profesorul Spătaru testa primul emițător tv românesc alb-negru, iar în 1955 avea să fie testată oficial prima transmisie în direct.
După mai bine de 30 de ani de eperimente, eșecuri și presiuni, vine ziua de 21 august 1955, când, sub îndrumarea aceluiași profesor Alexandru Spătaru, are loc prima transmisiune a ceea ce numim astăzi Televiziunea Națională Română – TVR.
A fost doar o transmisie scurtă, o adevărată victorie a comuniștilor, conduși de Gheorghe Gheorghiu Dej la acea vreme.
Deși existau puține aparate, majoritatea dintre ele în București, și doar în casele celor din nomenclatura vremii, prima transmisie a TVR avea să facă istorie.
Cine a fost prima crainică în prima transmisiune TVR
Printre cei care au asistat pe 21 august 1955 la prima transmisiune TVR, își aduc aminte, și astăzi, cine a fost prima crainică a Televiziunii Române care le-a vorbit românilor. Este vorba de Cleo Stieber, cea care saluta pentru prima dată, într-o transmisie în direct, populația României comuniste a anului 1955.
Momentul se întâmpla seara, la ora 20:00, moment la care Cleo Stieber, prima craincă a TVR, spunea „Bună seara, dragi spectatori. Aici staţia experimentală de televiziune Bucureşti. Începem primul nostru program”, fiind urmată de un buletin informativ de știri, un documentar, „ Asia sovietică” și un filmuleț de desene animate.
Oficial, și în mod regulat, transmisiile TVR aveau să înceapă, de fapt, 23 august 1955, când postul experimental a început să emită regulat pentru cele câteva zeci de televizoare existente până atunci în București.
Tot în același an, și-a început activitatea Centrul de Televiziune din București, funcționând doar cu aparatură rusească.