Gheorghe Gheorghiu-Dej a decedat pe data de 19 martie 1965, în locuința sa de pe bulevardul Aviatorilor, din Capitală. La scurt timp după declararea doliului național, Nicolae Ceaușescu făcea deja tot posibilul să se vadă la cârma României.
Chiar în momentele din timpul priveghiului, ultimul lider comunist al țării făcea anumite manever pentru a reuși să ajungă la conducerea României. Metoda lui a fost considerată foarte rușinoasă, chiar și pentru scena politică de la acea vreme. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost declarat decedat pe 19 martie 1965, la ora 17:53. Când toți încercau să îi aducă un omagiu, Nicoale Ceaușescu i-a abordat pe câțiva alți lideri comuniști foarte importanți. A fost vorba despre Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Emil Bodnăraș sau Alexandru Drăghici.
La scurt timp de la decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, acesta a fost numit drept noul secretar general al Partidului Comunist din România. În acest mod a fost marcată începerea celei mai negre perioade pe care România avea să o cunoască, pentru că Nicolae Ceaușescu devenea, practic, președintele republicii.
Liderul comunist era grav bolnav, iar starea sa de sănătate una fragilă, încă de la începutul anului 1965. Gheorghe Gheorghiu-Dej nu a apucat să treacă nici măcar de jumătatea acestui an greu, fiind înfrânt de boală. Totodată, pe 7 martie au avut loc alegerile pentru Marea Adunare Națională, iar dictatorul a apărut pe înserat, deși avea ca obicei să se remarcat de la începutul zilei. Pe data de 19 martie, la buletinul de știri de la radio, care începuse mai târziu față de ora obișnuită, a fost citit un comunicat CC al PMR, în care, cu o „profundă durere”, a fost anunțat decesul dictatorului.
”Încetarea din viață a tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej, după o boală grea”, le transmitea crainicul radio românilor.
Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a luptat cu o maladie gravă, fiind răpus de cancer la ficat. La ora 23:00 în respectiva zi sumbră a fost stabilit doliu național, până pe data de 24 martie 1965. Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu nu a fost deloc afectat și și-a consolidat pozitia pentru a deveni noul lider. Acesta a fost numit în funcție, în mod oficial, pe data de 11 iulie 1965, potrivit a1.ro.