17 oct. 2024 | 11:26

Ora de iarnă 2024 se apropie, ar putea fi ultima schimbare de oră în România. Cum ne afectează și cum să te pregătești înainte ca ceasurile să fie date înapoi

ACTUALITATE
Ora de iarnă 2024 se apropie, ar putea fi ultima schimbare de oră în România. Cum ne afectează și cum să te pregătești înainte ca ceasurile să fie date înapoi
Ora de iarnă 2024 se apropie: cum ne afectează sănătatea și cum să te pregătești pentru schimbare. (Foto: Playtech)

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, România va trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar noaptea devine mai lungă. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, oferindu-ne teoretic o oră în plus de somn. Deși această schimbare pare binevenită, poate avea și efecte negative asupra organismului, mai ales în primele zile. Pentru a evita aceste efecte nedorite, este important să înțelegem ce ne așteaptă și cum să ne pregătim pentru această tranziție.

Când începe și când se termină ora de vară?

În fiecare toamnă, România trece la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie, iar în 2024 această trecere se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Acest lucru va duce la prelungirea nopților și la scurtarea zilelor, ceea ce înseamnă că vom avea mai multă lumină dimineața, dar serile vor fi mai întunecate. Ora de vară va reveni abia anul viitor, în martie 2025, când vom da din nou ceasurile înainte și vom beneficia de zile mai lungi.

Cum ne afectează sănătatea schimbarea la ora de iarnă?

Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie, explică faptul că „Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de muncă și chiar pot provoca accidente rutiere”. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate dura de la o zi până la o săptămână.

Chiar și schimbarea aparent favorabilă a orei poate aduce un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic sau poate accentua simptomele tulburării afective sezoniere (SAD). Acest lucru se întâmplă din cauza perturbării ritmului circadian și a diminuării timpului de expunere la lumină naturală, care afectează starea de spirit și calitatea somnului. De asemenea, creșterea numărului de accidente rutiere este un alt efect negativ frecvent, deoarece schimbarea orei duce la condiții mai dificile de conducere în serile întunecate.

Cum să te pregătești pentru schimbarea orei

Pentru a face față cât mai bine schimbării la ora de iarnă, este important să îți pregătești corpul și mintea din timp. Iată câteva sfaturi utile pentru a face tranziția mai ușoară:

  1. Ajustează-ți treptat ora de culcare și trezire: Pentru o acomodare mai ușoară a organismului, începe să îți ajustezi programul de somn cu 10-15 minute mai devreme în fiecare zi, în săptămâna dinaintea schimbării orei din luna octombrie. Astfel, corpul tău se va obișnui treptat cu schimbarea și nu va fi atât de șocat atunci când ceasurile vor fi date înapoi.
  2. Stabilește o rutină de somn constantă: O rutină bine definită înainte de culcare te poate ajuta să semnalizezi corpului că este timpul să te relaxezi. Evită dispozitivele electronice care emit lumină albastră și nu consuma cofeină, alcool sau mese copioase înainte de culcare, pentru a-ți asigura un somn mai liniștit.
  3. Profită de lumina naturală: Expunerea la lumina naturală, mai ales în primele ore ale dimineții, poate ajuta la resetarea ritmului circadian. Plimbările în aer liber pe timpul zilei și expunerea la soare te vor ajuta să îți menții energia și să reduci stările de oboseală. Dacă nu ai acces la lumina naturală, poți folosi lămpi de terapie cu lumină, care pot îmbunătăți starea de spirit și calitatea somnului.
  4. Menține noul program de somn: După ce ceasurile au fost date înapoi, este important să respecți noul program de somn și trezire, pentru a ajuta corpul să se adapteze la noul ritm. Evită să dormi în timpul zilei, pentru a preveni perturbarea programului de somn.
  5. Exerciții fizice ușoare: Activitatea fizică moderată, cum ar fi plimbările sau exercițiile ușoare, poate stimula organismul și ajuta la reducerea senzației de oboseală. Însă, evită activitatea fizică intensă seara, deoarece aceasta poate afecta calitatea somnului.

De ce ar putea fi ultima schimbare de oră în România?

Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului XX, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminat. Practica a fost adoptată în Marea Britanie și alte țări europene în timpul războiului, dar multe dintre acestea au abandonat-o ulterior. România a introdus pentru prima dată schimbarea orei în 1917 și a continuat să o practice, cu diverse întreruperi, până în prezent. În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene au avut loc discuții privind renunțarea la schimbarea orei, iar Parlamentul European a votat în 2019 în favoarea acestei propuneri. Cu toate acestea, implementarea deciziei a fost amânată, iar anul 2024 ar putea fi ultimul an în care România mai schimbă ora.

Trecerea la ora de iarnă poate avea un impact asupra sănătății, dar cu pregătirea adecvată și respectarea unor sfaturi simple, poți face ca această tranziție să fie mai ușoară. Înțelegerea modului în care ora de iarnă influențează organismul și pregătirea pentru schimbare te vor ajuta să eviți efectele negative și să beneficiezi de un somn mai odihnitor și de o stare de bine. Fii atent la sănătatea ta și adaptează-te treptat pentru a face față schimbării de sezon cu succes.