Când au apărut romii pe teritoriul României și ce rol au jucat în societatea românească

ACTUALITATE
Când au apărut romii pe teritoriul României și ce rol au jucat în societatea românească
19 feb. 2023 | 18:00

Există mai multe date despre cum au ajuns romii pe teritoriul României, însă nu există date care să demonstreze în mod concret acest lucru. Află ce se cunoaște până acum și cum au ajuns aceștia în Țările Române.

Etnia romă reprezintă una dintre cele mai numeroase și răspândite minorități de pe teritoriul țării noastre. Încă din secolul al XVIII-lea, generalul A. Langeron menționa prezența romilor într-un mare număr pe teritoriul Principatelor Române, afirmând că este cel mai mare număr la nivelul continentului. Unul dintre susținătorii acestei afirmații a fost Baronul von Campenhausen.

romii teritoriul României

O ipoteza afirma ca acestia ar proveni din India

În urmă cu trei secole, romii erau robi ai boierilor servind pe moșiile acestora. Totuși, nimeni nu știe de unde provin aceștia concret și cum au ajuns în Țările Române. Unii specialiști afirmă că au aceștia ar fi fost aduși de către voievozi pentru a servi în cadrul moșiilor, reprezentând o mână de lucru ieftină asupra cărora stăpânii lor aveau drepturi totale, chiar și asupra vieții lor.

”Boierii sunt stăpânii lor cei mai absoluţi. După plac, îi vând şi-i ucid ca pe nişte vite. Copiii lor se nasc robi fără deosebire de sex”, scria Contele d’Antraigues, după ce a trecut prin Ţara Românească în secolul al XVIII-lea.

Mai multe ipoteze au fost lansate de către specialiști în ceea ce privește locul de proveninență a acestora. Una dintre ele afirmă că încă de acum două secole, mai mulți intelectuali ar fi afirmat că romii provin din India, cu excactitate din nordul acesteia, din Punjab.

romii teritoriul României

Cea mai plauzibila ipoteza afirma ca ar fi fost adusi aici ca robi

Aceștia ar fi fost nomazi sau ar fi ajuns să dețină o astfel de viață din cauza împrejurărilor în care trăiau, majoritatea având la bază schimbări climatice sau războaie. Lingviștii acelor vremuri au afirmat că s-au deplasat din nordul Indiei către Armenia, ca mai apoi să ajungă în Imperiul Bizantin.

În Imperiul Bizantin aceștia erau denumiți egipteni sau athingnos ceea ce însemna „de neatins”. Denumirea le-a fost atribuită în baza faptului că aveau anumite convingeri religioase prin care refuzau a fi atinși de străini. Denumirea de athiganos este prezentă încă din secolul al XIII-lea, atunci când patriarhul Gregorios II Kyprios îi amintea în taxele plătite de către ei.

Cum au ajuns romii pe teritoriul României

În ceea ce privește migrarea lor în Balcani, nu există date, dar se știe că în secolul al XV-lea, erau deja prezenți în Bulgaria și Serbia. În anumite documente din anii 1348 și 1378, ei sunt apar în documente ca fiind robi ai mănăstirilor.

O altă ipoteză arată că aceștia ar fi venit în clanuri de pe teritoriile cucerite de către turci în Asia Mică și aduse cu armatele otomane care invadau Balcanii. Cea mai veridică ipoteză ar fi aceea că ei ar fi fost aduși ca robi de către țarii bulgari și sârbi.

romii teritoriul României

Numarul celor de etnie roma este cel mai mare, reprezentand ce mai numeroasa minoritate

În ceea ce privește Țările Române, specialiștii afirmă că aceștia ar fi călcat prima dată aici în secolul al XI-lea. Romii ar fi fost aduși în Oltenia și Muntenia de astăzi de triburile pecenegilor și cumanilor, fiind cei care controlau politic și militar regiunile între secolele XI și XII.

Totuși, această ipoteză nu poate fi susținută de documente, astfel că cea mai plauzibilă ipoteză ar fi aceea că ar fi fost aduși de către voievozi ca robi ai mănăstirilor, ca mai apoi, aceștia să fie folosiți în cazul moșiilor, acolo unde stăpânul era cel care decidea viața sau moartea acestora.

romii teritoriul României

Romii erau folositi la muncile agricole

Documentele arată că aproximativ 17.000 de romi ar fi fost luați de către Ștefan cel Mare și duși în Moldova după ce a triumfat în fața lui Radu cel Frumos, devastând mai multe moșii din Țara Românească. Astfel, romii erau folosiți în munca agricolă în cadrul conacelor boierești, sau la mănăstiri. Boieroaicele luau femeile de etnie romă pentru a le fi slujnice în casă.