07 iul. 2019 | 10:53

Povestea șoferului care a omorât 24 de țigani după ce i-a călcat cu camionul: regimul Ceaușescu a ținut totul ascuns

Știri generale
Povestea șoferului care a omorât 24 de țigani după ce i-a călcat cu camionul: regimul Ceaușescu a ținut totul ascuns

Un caz înfiorător petrecut în anii 70 în Iași a fost ținut la secret de regimul Ceaușescu. E vorba de povestea unui ieșean pe nume Eugen Grigore, șofer de camion, care a ucis nu mai puțin de 24 de țigani stabiliți într-o șatră la marginea orașului.

România nu a numărat cazuri celebre de criminali în serie sau alte povești de acest fel. Ion Rîmaru e omul care încă a rămas în memoria colectivă drept cel mai mare criminal în serie al țării noastre, cazul său fiind extrem de mediatizat în anii 70.

Dar nu înseamnă că în România lui Ceaueșescu nu se mai întâmplau alte asemenea orori. Eugen Grigore, spre exemplu, este mai puțin cunoscut. Asta pentru că povestea șoferului de camion din Iași, care a omorât 24 de țigani câlcându-i cu camionul, a fost ținută la secret de regimul comunist.

Detalii, însă, au început să iasă la iveală în anii următori.

Eugen Grigore, șoferul de camion care a ucis 24 de țigani în România lui Ceaușescu

Cazul lui Eugen Grigore poate fi comparat foarte ușor cu evenimente recente, precum atacurile teroriste din Nisa sau Berlin, în care atacatorii s-au urcat la volan și au intrat direct în mulțime.

Așa a făcut și șoferul de camion din Iași, numai că motivele lui erau altele. Eugen Grigore a rămas în istorie drept criminalul român cu cele mai multe victime în cazier. În 1974, el era angajat la Autobaza Iași ca șofer de camion.

A fost anunțat în timp ce se afla la muncă de faptul că locuința lui a fost incendiată și că soția și cei trei copii au sfârșit în incendiu.

De acest caz își aduce aminte comisarul Traian Tandin, care a scris o carte pe acest subiect:

“Un grup de ţigani provenind din şatra stabilită la marginea Iaşiului, în zona Ciurea, mergea pe străzile Iaşiului în căutare de fier vechi, sticle şi orice ar fi produs bani. Aceştia au crezut că nu-i nimeni acasă la familia Grigore, au intrat să fure, n-au găsit mai nimic”, arată comisarul Traian Tandin.

După ce țiganii nu au găsit nimic de furat, au decis să o lege pe femeie și pe cei trei copii și să dea foc locuinței.

Cazul Eugen Grigore, ținut sub preș de regimul Ceaușescu

Relatările din acea vreme arată că Eugen Grigore a cerut ajutorul Miliției, a petrezut zile întregi pe la secții cerându-le autorităților de la acea vreme să-și facă treaba și să-i găsească pe cei care i-au omorât familia. Numai că ancheta decurgea lent și nimeni nu avea interesul să scoată la lumină faptul că țiganii erau de vină.

S-ar fi riscat deschidere unui conflict interetnic ce putea fi gestionat cu greu. E momentul în care Eugen Grigore, văzând că autoritățile nu fac nimic, decide să-și facă singur dreptate.

Șatra de țigani se afla la marginea orașului. Șoferul de camion ar fi mers la muncă, la fel ca într-o zi obișnuită, numai că, în timpul zilei, a decis să se urce în camion și să meargă la marginea orașului. Ar fi dat pe gât o sticlă de coniac, apoi ar fi accelerat puternic și a intrat în plin în șatra de țigani.

Anchetatorii au găsit la fața locului totul distrus. 24 de țigani au murit striviți de camionul condus de Eugen Grigore, printre ei aflându-se copii, femei și bărbați deopotrivă.  Miliția a ținut totul ascuns și a încercat mușamalizarea cazului. Dar comisarul Tandin publică în cartea sa și mărturia pe care ar fi depus-o ieșeanul în fața anchetatorilor.

„Am omorît 24 de oameni, bărbaţi, femei şi copii, iar totul a fost imediat trecut la „strict secret” de Securitate şi Miliţie, care nu voiau să apară un conflict între ţigani şi români. Toate urmările acestei răzbunări au fost şterse”, ar fi spus Eugen Grigore.

Ce s-a întâmplat cu Eugen Grigore

Șoferul de camion a fost condamnat la închisoare ulterior pentru fapta comisă, dar a fost apoi eliberat la începutul anilor 2000. Presa locală scrie că, după eliberare, a ajuns să trăiască pe străzi, a fost chiar internat la psihiatrie pentru o vreme și, în mod ironic, ar fi murit la fel ca victimele sale.

Jurnaliștii scriau că Eugen Grigore ar fi murit în 2009 după ce a fost călcat de un camion. Era om al străzii, ar fi traversat neregulamentar și așa a fost lovit în plin de vehiculul greu.

Numele său mai apare, din când în când, pe anumite bannere afișate în tribunele stadioanelor de fotbal. Numai că istorii susțin că fanii care le afișează se folosesc de numele lui pentru a-și arăta ura față de comunitate de țigani. În realitate, e posibil ca Eugen Grigore să nu fi avut nicio problema cu rasa lor.

“Cazul tragic al lui Eugen Grigore trebuie bine încadrat în contextul politic de înainte de 1989. Răzbunarea acestuia pe şatra de rromi din Ciurea a fost ocultată ani de-a rândul de instituţiile regimului comunist iar abia după Revoluţie au început să apără public frânturi din această poveste, instrumentalizată ulterior, în urmă cu doar câţiva ani, chiar şi în plan sportiv. Şi acum despre personajul în sine se cunosc puţine date sigure, altele decât cele oficiale. Informaţii în presa vremii nu sunt disponibile având în vedere cenzura practicată în regimul trecut. O crimă de asemenea amploare contrasta vizibil cu stabilitatea socială promovată în mod propagandistic de Partidul-stat”, a precizat, pentru “Adevărul”, Diego Ciobotaru.

PlaySport
Scărlătescu a vorbit despre salarii: „Țăranule, de ce doar 10.000 de euro, când puteau fi 20.000? Eu vreau să lucrez”
Ego.ro
Dumnezeule! Andra a RENUNȚAT la haine. Singurele IMAGINI cu ea GOALĂ, doar Măruță o vede așa
Digi24
Testamentul lui Matthew Perry. Cine primește averea fabuloasă a actorului din „Friends”, care nu era căsătorit și nu avea copii
Cancan.ro
Mădălina Ghenea, apariție de infarct la petrecerea organizată de Elton John după Premiile Oscar 2024. Și Nadia Comăneci a fost prezentă
GSP.ro
„N-ați văzut la Bouchard? E SUA, nu Cioflingeni!”. Ion Țiriac, iritat de o decizie a Simonei Halep: „Vai de mine și de mine!”
Stirile PROTV
Metoda ingenioasă a unui șofer care își găsea mereu locul plătit ocupat de vecin: „Soția mea a cumpărat asta”
Romania TV
Patriarhul s-a dus la ceruri. Preafericitul Părinte s-a stins la Spitalul Militar
Capital.ro
Nu mai pot scăpa de AMENZILE DE CIRCULAȚIE. Ordinul de la UE pentru absolut toți posesorii de mașini
EVZ.ro
O greșeală pe care o fac mulți oameni. Marea diferență dintre astenie și depresie
Adevarul
Ambasadoarea SUA în România, ironizată după ce a ales să meargă cu trenul de la București la Suceava. „Ați pierdut un pariu?"
BZI.ro
Pescobar este din nou tătic! Paul Nicolau este în culmea fericirii!
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO
Libertatea.ro
Cine sunt miliardarii ruși din spatele unei afaceri care crește în România. Sancționați de Ucraina pentru legături cu serviciile secrete ruse, dați afară din Spania și refuzați în Franța
Sport.ro
FOTO "Ți-ai făcut operație pentru mărirea posteriorului?". Ivana Knoll a recunoscut tot
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Gest neașteptat făcut de patronul de la Ferma Dacilor la 3 luni după incendiul devastator. Ce a decis Cornel Dinicu
Redactia.ro
Ion Țiriac a răbufnit după ce a văzut decizia Simonei Halep: ”Nu ești la Cioflingeni! Vai de mine și de mine”
Digisport.ro
Ce trebuie să pui în gogoși, ca să iasă pufoase ca la patiserie. Secretul știut doar de gospodinele pricepute
Click.ro
Pățania unui șofer român oprit de polițiști în Germania. Când au văzut ce transporta, s-a prefăcut brusc că nu mai înțelege limba
Digi24
Ce pensie va avea un român care a muncit toată viața pe salariul minim
Digi24
Cu cât au crescut, de fapt, pensiile seniorilor. Județele cu cele mai mari venituri
EVZ.ro
Cine este fiica Mirelei Retegan, care a preluat acum Gașca Zurli, după destrămare. Cum arată Maya / FOTO
Spynews
Cătălin Scărlătescu a răbufnit la adresa Antenei 1: „Și-au permis să nu ne dea banii! O să plătească!”
BZI.ro
SUSPENDARE DE PATRU ani pentru dopaj. O altă lovitură pentru tenisul din ROMÂNIA
Capital.ro
Ce pensie va avea un român care a lucrat toată viața pe salariul minim pe economie. Simona Bucura Oprescu: ”Este foarte important ca pensionarii să știe asta!”
Antena 3
Monica Tatoiu sare la gâtul lui Cătălin Măruță: „Anumite lucruri nu le pot ierta!”
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
Guvernul dă SALARII mai MARI, TICHETE și BONUSURI. Cine primește
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO
Spynews.ro
Nedreptatea grupelor de muncă din legea pensiilor. Cine sunt pensionarii care nu vor avea parte de majorările corecte
Realitatea.net
Ce cuplu a câștigat Finala Power Couple România. Cu câți bani au plecat acasă concurenții
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro