23 nov. 2022 | 12:34

Cum a fost descoperită cea mai mare farsă de pe Wikipedia: ce înseamnă dezinformarea, cu adevărat

ACTUALITATE
Cum a fost descoperită cea mai mare farsă de pe Wikipedia: ce înseamnă dezinformarea, cu adevărat

Un tânăr de 15 ani a descoperit o farsă pe Wikipedia, care a păcălit de ani de zile vizitatorii și mass-media deopotrivă. Băiatul, numit doar Adam de către BBC, a devenit mai întâi suspicios de farsă în timp ce răsfoia Wikipedia, când se plictisea la școală.

În timpul unuia dintre cursurile sale, profesorul său a menționat un om de știință scoțian care a inventat prăjitorul de pâine electric, la sfârșitul anilor 1800. Cu toate acestea, când Adam s-a uitat la pagina lui Alan MacMasters, creditat de asemenea cu inventarea ceainicului electric de către site-ul web, a observat ceva ciudat la fotografia lui MacMasters, presupus făcută în anii 1890.

„Nu părea o fotografie normală”, a spus Adam pentru BBC. „Părea că a fost editată”.

În afară de asta, la prima vedere articolul arăta aproape ca orice alt articol, completat cu o mulțime de referințe. Articolul susține că, în timp ce MacMasters încerca să reducă costurile folosind metale mai ieftine pentru filamente, folosind cantități mari de nichel în sârmă, „lampa rezultată a fost atât de fierbinte încât pâinea lui a început să se rumenească”.

Se presupune că MacMasters a petrecut apoi câteva luni la laboratorul unui coleg perfecționând designul, înainte de a-l vinde pentru a fi produs.

„Toasterul MacMasters a fost adus pe piața de masă ca „Eclipse”. Avea patru elemente electrice construite pe o bază ceramică. Electricitatea putea fi furnizată printr-un adaptor care se conecta între o lampă și o priză”.

„Din păcate, până în 1894, prăjitorul de pâine MacMasters Eclipse a devenit cauza unuia dintre primele incendii mortale din Marea Britanie. O femeie din Guildford a decedat în bucătărie, după ce elementele s-au topit și au aprins masa. MacMasters și Crompton (colegul său, R.E.B. Crompton) au negat faptele și, în schimb, a învinuit-o pe decedată, pentru că „nu a respectat corespunzător puterea prăjitorului de pâine electric”, referitor la faptul că acesta a fost lăsat nesupravegheat”.

Incredibil, majoritatea acestor afirmații despre „MacMasters” (nu a existat, de fapt, un astfel de om de știință) au provenit din publicații pe care Wikipedia le-a considerat acceptabile și nu au fost puse la îndoială ani de zile de niciunul dintre editorii Wikipedia (de obicei sârguincioși).

Un articol din The Scotsman, intitulat „Scottish fact of the week: The electric toaster” repetă multe dintre afirmații și este menționat în articol. The Mirror, la care se face referire din nou în articol, a pus prăjitorul de pâine al lui MacMasters într-o listă de „inovații de zi cu zi care schimbă viața și care pun geniul britanic pe hartă”, ceea ce nu este rău pentru cineva care nu există.

Cum a fost descoperită farsa de pe Wikipedia

Adam a postat despre pagina suspectă pe un site dedicat vandalismului Wikipedia, fapta de a posta în mod deliberat informații false pe site. Investigațiile au constatat că citările au fost complet circulare, fără niciun fapt de bază pentru ele. Articolele din mass-media au preluat informații de pe pagina Wikipedia și apoi acele articole au fost folosite pentru a susține afirmațiile făcute pe pagina Wikipedia. În cele din urmă, site-ul Wikipediocracy l-a depistat pe creatorul articolului și al farsei: un student plictisit.

„Era 6 februarie 2011. Eram cinci colegi împreună la o prelegere de dinamică din primul an, ne-am întâlnit cu toții prin cursul de Inginerie Aerospațială de la Universitatea din Surrey. Lectorul a dat avertismentul obișnuit despre utilizarea Wikipedia, dar a adăugat o anecdotă conform căreia prietenul său s-a dat drept inventatorul prăjitorului de pâine”, a declarat, pentru Wikipediocracy, cel care a făcut farsa.

„Acest lucru ne-a stârnit curiozitatea și am început să căutăm, să vedem dacă îl putem găsi. Într-adevăr, invenția prăjitorului de pâine a fost atribuită cuiva pe nume „Maddy Kennedy”. În schimb, în ​​glumă, l-am schimbat cu numele prietenului meu”.

Verificând farsa mai târziu, a fost surprins să vadă că era încă acolo și că informațiile și-au făcut loc în articole. El și prietenii lui au încărcat apoi o fotografie cu individual în cauză, prost photoshopată, pentru a arăta ca și cum ar fi din anii 1890.

„Câțiva dintre prietenii mei au protestat că fotografia părea prea falsă și au simțit că va fi eliminată imediat”, a spus el. „Dar absurditatea fotografiei a fost doar o parte din glumă”.

Farsa a trecut neobservată din februarie 2013 până în iulie 2022, iar MacMasters a fost chiar nominalizat pentru a apărea pe bancnota de 50 de lire sterline, deși a fost, din fericire, învins de Alan Turing, care, pe lângă faptul că a realizat mult mai mult pentru umanitate, a fost real. Pagina falsă a fost, în cele din urmă, eliminată în iulie anul acesta.

„Sunt puțin derutat că a durat peste zece ani pentru ca cineva să descopere asta”, a adăugat farsorul anonim.

„Bănuiesc că Alan MacMasters va continua să se propage în anii următori. Este natura dezinformării pe internet”.