Românii care dau lovitura anul acesta: statul le dă iar bani, de parcă bugetul e sac fără fund
Vești neașteptat de bune pentru fermierii români. Se pare că statul a decis să le ofere din nou un sprijin, dat fiind contextul economic dificil pe care îl traversează sectorul agricol în ultimele luni.
Fermierii români se plâng de faptul că sunt grav afectați de multiplele crize care macină economia în ansamblul ei. Vorbim despre facturi mari, despre scumpirea îngrășămintelor, dar și despre creșterea costurilor cu motorina. De altfel, nici condițiile meteo nu i-au ajutat prea mult vara aceasta, motiv pentru care, spun ei, au nevoie de ajutor de la stat.
Zis și făcut! Guvernanții se gândesc să bage și mai adânc mâna-n buzunar pentru a veni în sprijinul fermierilor noștri. Astfel, conform unei informări din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), fermierii ar putea primi o sumă de 96,2796 euro pe hectar (ha) în anul de cerere 2022, aferentă plăţilor directe unice pe suprafaţă.
Măsura e prevăzută într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul MADR!
„Intervalele de suprafață pentru care se acordă plata redistributivă pentru anul de cerere 2022 sunt următoarele: a) primul interval: între 1 ha şi 5 ha inclusiv; b) al doilea interval: peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv”, se arată în documentul citat.
Statul e generos. Câți bani oferă și cui sunt dedicate fondurile, de data aceasta
Potențialii beneficiari ai măsurii trebuie să știe că valoarea plăţii directe pe suprafaţă pentru anul 2022 este de 96,2796 euro/ha, iar pentru cea pentru plata redistributivă, primul interval de 1-5 ha inclusiv, de 5 euro/ha, în timp ce pentru al doilea interval, peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv, este de 48,7184 euro/ha. Valoarea plăţii pentru înverzire se ridică la 58,5308 euro/ha, iar pentru tinerii fermieri, la 48,1398 euro/ha, informează guvernanții.
Conform textului proiectului, cuantumul per hectar al plăţii pentru tinerii fermieri nu depăşeşte 50% din cuantumul per hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă.
Fermierii noștri trebuie să mai știe faptul că, începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe prevăzute la art. 1, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1352 al Comisiei din 3 august 2022 de derogare, pentru anul 2022, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.
De altfel, începând cu data de 1 decembrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va realiza plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.