23 aug. 2022 | 20:33

Cum joacă „la două capete” statul român, pe facturile amărâților: scumpirile burdușesc bugetul național

ACTUALITATE
Cum joacă

În plin val de scumpiri al facturilor la energie, statul român pozează în apărătorul cetățenilor împovărați de prețurile mari, în timp ce bugetul public se burdușește cu bani.

Scumpirile la facturile de energie electrică și gaze naturale au un câștigător suprem. Statul încasează sume impresionante de bani din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic.

Pe de altă parte, reprezentanții statului apar la televizor și ne spun că aceste scumpiri trebuie eliminate. Desigur, nu îi acuzăm de nimic, doar subliniem faptul că prețurile mari din energie sunt o sursă grea de bani pentru bugetul public, într-o perioadă în care e foarte multă nevoie de fonduri, când ne scufundăm în datorii și când deficitul bugetar crește precum Făt-Frumos.

Statul – marele câștigător al facturilor uriașe

Ne oferă niște cifre relevante Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), care afirmă că, în 2022, statul va încasa de la sectorul energetic mai bine de 43 de miliarde de lei.

„Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%.

În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a declarat Laurențiu Urluescu.

Mai mult, măsurile de compensare și plafonare oferite cu surle și trâmbițe cetățenilor ar fi fost suportate până acum doar de furnizori, care încă nu și-au văzut cheltuielile decontate de stat, așa cum fusese „înțelegerea”.

Pe de altă parte, trebuie punctat faptul că nici profiturile furnizorilor nu sunt de trecut cu vederea, în plin puseu inflaționist. Zilele acestea, ANRE a aprobat decontarea de la bugetul de stat a unei sume de peste 2,44 miliarde lei către furnizorii prezenți pe piața autohtonă de energie.

Urluescu mai punctează faptul că „suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri”.