Semnul de circulație care îi bagă în încurcătură pe șoferii români, chiar și după 8 ani de la apariție
Toți șoferii ar trebui să știe foarte bine atât prevederile de circulație cât și semnele care pot fi întâlnite pe drumurile publice. Cu toate acestea, triunghiul cu un cerc negru este semnul de circulație care îi bagă în încurcătură pe șoferi.
În anul 2014, pe străzile din România, șoferii puteau întâlni semnul de circulație triunghiular cu o bulină neagră. Acest semn este poziționat în intersecțiile și drumurile cu vizibilitatea redusă. Astfel, semnul este amplasat în locurile în care au loc foarte multe accidente rutiere.
În urmă cu opt ani, la nivelul Capitalei apăreau inițial 30 de astfel de semne în diferite intersecții și drumuri unde aveau loc accidente. Numărul semnelor de acest fel a crescut în perioada următoare, fiind instalate la nivelul întregii țări.
Acest indicator se regăsește în toate țările din Europa, iar în unele cazuri este însoțit de un panou. Acest indicator face parte din seria indicatoarelor de avertizare, semnalizând o zonă cu risc crescut de producere a accidentelor rutiere.
Vezi și: Când se fac cele mai multe accidente rutiere. Atenție, șoferi, momentul este unul total neașteptat
Vezi și: Șoselele României, pericol public pentru viața șoferilor: statistica morților e înfiorătoare
Vezi și: Cea mai periculoasă şosea din România. Cele mai multe accidente se petrec pe acest drum
Semnul de circulație pe care toți șoferii ar trebui să-l știe
În concret, este indicat un sector de drum cu lungimea maximă de un kilometru, pe care, de-a lungul a cinci ani consecutivi au fost înregistrate mai mult de zece accidente rutiere grave care s-au soldat cu cel puțin zece persoane decedate sau rănite grav.
În cazul în care întâlnești acest indicator, se recomandă reducerea vitezei de deplasare, precum și sporirea atenției și evitarea efectuării unor manevre care pot provoca un accident rutier. Acest indicator este reprezentat de un triunghi roșu în interiorul căruia se regăsesc un cerc plin negru.
Din seria indicatoarelor de avertizare fac parte semnele triunghiulare de culoare roșie în interiorul cărora se regăsesc pe un fundal alb alte semne care indică un potențial risc pe sectorul de drum respectiv. Dintre cele mai întâlnite indicatoare care fac parte din această serie dăm exemplu indicatorul care indică o curbă la dreapta sau la stângă.
Primul indicator de avertizare este instalat la cel mult 200 de metri înainte de a începe curba la dreapta. În cazul indicatoarelor de avertizare, șoferii nu sunt obligați să ia măsuri, însă se recomandă sporirea atenției și se interzice oprirea sau staționarea, precum și întoarcerea sau depășirea în cazul în care vizibilitatea nu este una optimă.