Șoselele României, pericol public pentru viața șoferilor: statistica morților e înfiorătoare

Șoselele României, pericol public pentru viața șoferilor: statistica morților e înfiorătoare

Din păcate, drumurile din România se află la coada clasamentelor europene când vine vorba despre siguranță, iar acest lucru e reliefat de numărul mare de accidente soldate cu pierderi de vieți omenești.

Șoselele României, pericol public pentru viața șoferilor: statistica morților e înfiorătoare

România ar putea învăța despre siguranța drumurilor, de la suedezi. Aici regăsim cele mai sigure șosele din Uniunea Europeană. Despre drumurile de la noi din țară, Comisia Europeană susține că pe ele se înregistrează cea mai înaltă rată a mortalității din blocul comunitar. Vorbim, mai exact, despre 93 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Statistica morții

Cifrele devin cu atât mai înfiorătoare, cu cât le comparăm cu media la nivelul Uniunii Europene. Dacă la noi este vorba despre 93 de morți la 1 milion de locuitori, în blocul comunitar vorbim despre doar 44.

„În condițiile în care nivelul traficului a revenit la normal, trebuie să ne asigurăm că nu vom reveni la cifrele de dinaintea pandemiei privind mortalitatea în accidente rutiere.

La nivelul UE, vom face tot posibilul, prin finanțare, legislație și activități de sensibilizare, să ajutăm la livrarea unui ‘sistem sigur’ pentru o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, folosirea mai sigură a șoselelor și o îngrijire mai bună post-coliziune. Dar aceasta este o responsabilitate comună a statelor membre, a industriei și a utilizatorilor drumurilor.

Fiecare deces și rănire serioasă pe șoselele noastre poate fi evitat”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

La nivelul Uniunii Europene, în 2021, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier. Această cifră consemnează o creștere cu 5% față de 2020, dar o scădere cu 13% față de nivelul de dinaintea pandemiei, în 2019.

Danemarca, Belgia, Portugalia, Polonia și Lituania sunt statele europene care înregistrează o scădere puternică a deceselor cauzate de accidentele rutiere, cu mai bine de 20%. La polul opus avem și state unde numărul morților în accidente rutiere înregistrează, din păcate, creșteri. Aici amintim Letonia, Slovenia și Finlanda.