21 mart. 2022 | 12:19

Acord pentru deschiderea a 8 culoare umanitare, dar nu și la Mariupol

ULTIMA ORĂ
Acord pentru deschiderea a 8 culoare umanitare, dar nu și la Mariupol

După zile de negocieri, Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschderii unui număr de opt culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe asediate, luni, dar nu şi de la Mariupol, după cum a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

Acord pentru deschiderea a 8 culoare umanitare

S-au făcut eforturi mari cu privire la trimiterea de furnituri umanitare la Mariupol, care, din păcate, eşuează în continuare, a spus Irina Vereşciuk.

La Mariupol, un oraş considerat strategic, în sud-estul Ucrainei, bombardat de săptămâni de zile şi care se confruntă cu penurii de apă, gaze naturale şi electricitate, autorităţile locale au adus acuzații grave armatei rusă, fiind vorba despre de bombardarea, duminică, a unei şcoli în care se aflau câteva sute de refugiaţi. Civili au fost prinşi sub dărâmături, potrivit autorităţilor locale, care nu au prezentat un bilanţ.

Forţe ruse care avansează către Kiev dinspre nord-est de află într-un punct mort în aceste momente, iar o mare parte a forţelor ruse a rămas la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, au anunţat luni serviciile mlitare britanice de spionaj.

Un bombardament, la un mall din Kiev, în noaptea de duminică spre luni, s-a soldat cu cel puţin şase morţi, relatează AFP.

Locuitorii descriu condițiile dure din timpul atacului rusesc

Treizeci și doi de civili care au reușit să evadeze din orașul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei, săptămâna trecută, au declarat pentru Human Rights Watch cum s-au luptat să supraviețuiască la temperaturi sub îngheț, în timp ce forțele ruse au atacat necruțător orașul. Ei au descris bărbați, femei și copii care s-au adăpostit în subsoluri, fără acces la apă curentă, energie electrică, încălzire, îngrijire medicală sau servicii de telefonie mobilă, de când a început asediul pe 2 martie 2022.

Forțele ruse care asediau Mariupol ar trebui să se asigure imediat că civililor din Mariupol nu li se interzice accesul la articolele esențiale pentru supraviețuirea lor, cum ar fi apă, alimente și medicamente, și ar trebui să faciliteze trecerea în siguranță în zonele aflate sub controlul forțelor ucrainene pentru civilii care aleg să facă acest lucru.

„Locuitorii din Mariupol au descris un iad înghețat plin de cadavre și clădiri distruse. Și aceștia sunt norocoșii care au reușit să scape, lăsând în urmă mii de care sunt tăiați de lume în orașul asediat”, a declarat Belkis Wille, cercetător senior în criză și conflicte la Human Rights Watch.

Numărul actual al morților în Mariupol rămâne necunoscut. Un asistent al primarului orașului, Petro Andryushchenko, a declarat pentru Human Rights Watch pe 20 martie că este posibil să fi murit peste 3.000 de civili de la începutul luptei, dar el a spus că numărul exact nu este clar. Autoritățile locale au raportat că cel puțin 80% din clădirile rezidențiale ale orașului au fost avariate sau distruse. Human Rights Watch nu a reușit să verifice aceste cifre sau să evalueze câți dintre cei uciși erau civili.

Pe 16 și 17 martie, Human Rights Watch a intervievat personal 30 de rezidenți din Mariupol la un centru de înregistrare improvizat din Zaporojie, un oraș la aproximativ 220 de kilometri nord-vest de Mariupol. Aceștia se numărau printre câteva mii de mariupoleni care au fugit din oraș în zilele de 15 și 16 martie în convoai amenajate personal cu mașini private, în călătorii care au durat între 24 și 72 de ore.

De asemenea, Human Rights Watch a intervievat un cuplu din Zaporojie care își aștepta sosirea celor doi copii de la Mariupol. Doar pe 16 martie, cel puțin 3.200 de oameni din Mariupol au ajuns la Zaporojie, potrivit a doi oficiali locali care lucrează la centrul de înregistrare. Human Rights Watch a vorbit telefonic cu alți doi locuitori din Mariupol care reușiseră să evadeze din oraș.

O femeie de 32 de ani care a fugit la Zaporojie cu cei trei copii ai săi a povestit că, la plecarea lor, casa lor din Mariupol era atât de deteriorată, încât părea o strecurătoare, acoperită cu găuri provocate de atacuri. O femeie de 64 de ani a spus: „Cred că cei rămași vor fi uciși sau vor muri de foame. Nu avem unde să ne întoarcem.”

Mariupol este un oraș de coastă între două regiuni aflate în prezent sub controlul efectiv al forțelor ruse. Din jurul datei de 2 martie, forțele ruse au înconjurat complet orașul și au blocat portul. În ultimele zile au apărut rapoarte despre lupte în centrul orașului, iar mulți dintre locuitorii care au fugit au spus că au văzut soldați ruși și ucraineni și echipamente militare în cartierele lor. Andriușcenko a declarat pentru Human Rights Watch că, din 20 martie, cel puțin 200.000 din populația de peste 400.000 de locuitori a orașului de dinainte de război a rămas în oraș.