Cota unică de impozitare, eliminată din România? Ce trebuie să știe contribuabilii
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, susține că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cotă unică de impozitare. Acesta se întreabă retoric: toţi sunt “tâmpiţi şi numai noi suntem deştepţi”?
La vârful clasei politice, schimbarea fiscalității din țara noastră reprezintă un punct fierbinte al agendei publice. Social-democrații își doresc eliminarea cotei unice, în timp ce liberalii pariază, în continuare pe ea, ca fiind cea mai bună soluție pentru a-i ajuta pe românii cu venituri mici. În schimb, PSD merge pe ideea impozitării mai drastice a persoanelor cu venituri mari.
Ce trebuie să știi, ca simplu contribuabil
Pentru a înțelege cum te poate afecta o astfel de măsură, trebuie să știi că această cota unică a permis reducerea birocrației, creșterea nivelului de trai și chiar creșterea încasărilor statului din impozitul pe venit. Adevăratul motiv pentru care unii politicieni vor revenirea la birocrația impozitării progresive este pentru că vor să crească taxele, veniturile la stat și să dea sentimentul celor cu venituri mici că sunt sprijiniți. În realitate, economia per ansamblu ar avea de suferit.
Desigur, părerile economiștilor sunt împărțite și fiecare are propriile argumente. Totuși, adevărul este că România are nevoie de o reformă fiscală, însă ea ar trebui abordată cu obiectivitate și punându-se în balanță toate riscurile și beneficiile care decurg din măsurile luate.
„Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control.
Noi am propus pentru început impozitarea marilor averi sau a produselor de lux, a proprietăților de lux și aici se discută. A rămas să vedem care este impactul acestor măsuri asupra bugetului. A pune trepte și a căuta niște praguri pentru impozitare ar fi o primă etapă pentru o zonă de impozitare progresivă. Acest principiu este acceptat de către toată lumea, toți economiștii își dau seama. Două lucruri sunt esențiale. În primul rând colectarea – avem cea mai slabă colectare din UE în acest moment – și doi – cum scăpăm de evaziune”, e de părere Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține următoarele: “Ori scoţi pe toată lumea din Codul Fiscal şi nu mai există excepţii şi găseşti o altă formă. Nu am înţeles de ce s-a supărat toată lumea cu taxa unică. Care taxă unică? (…) Unii plătesc 16%, unii plătesc 10%, nu e cotă unică. Vor fi discuţii anul viitor să vedem spre ce ne îndreptăm. Europa se îndreaptă către o energie verde, e prins în PNRR. (…) Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi? Peste tot s-a schimbat sistemul de impozitate, numai în România e perfect? Dar vedem că avem cele mai mici venituri”, a declarat acesta, marţi, la TVR 1.