Ce este impozitarea progresivă, cum afectează românii: de ce s-ar putea să dai mai mulți bani la stat

Ce este impozitarea progresivă, cum afectează românii: de ce s-ar putea să dai mai mulți bani la stat

Cea mai recentă sursă de conflict între PSD și PNL, în contextul în care fac eforturi pentru a crea o alianță de guvernare, ține de introducerea unei impozitări progresive pentru români. Particularitățile proiectului legislativ sunt multe, dar ideea de bază din spate este una destul de simplă.

Cel mai nou proiect populist al PSD este introducerea unei impozitări progresive. În cazul în care ai mai auzit și referința de taxe pentru bogați, nu ești departe de adevăr. Practic, după cum a declarat și Marcel Ciolacu, noul mecanism de taxare al veniturilor va afecta disproporționat persoanele cu venituri mai mari, în contrast cu cei care au venituri mai mici.

„Au mai rămas patru state europene cu cota unică. Categoric că la anul va trebui luată o decizie privind cota unică. Au mai rămas România, Bulgaria, Estonia, care are o populație cât Bucurestiul, şi Bulgaria. Trebuie să luăm măsuri imediat, categoric sunt pentru impozitarea progresivă, pentru impozitarea marilor averi”, a anunțat liderul PSD într-o intervenție la Antena 3.

Ce este impozitarea progresivă, în termeni tehnici

Deși afirmațiile lui Ciolacu vor rezona din plin cu un procent semnificativ dintre români, mai ales cu cei care au venituri mici sau foarte mici, Gabriel Biriș a încercat să explice mai multe fațete ale acestei inițiative. Ca referință, Biriș este fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, iar opinia este că ar trebui să rămânem la cota unică de impozitare.

„Să ne aducem însă aminte câteva chestiuni.

1. Am avut cote progresive (18% – 40%) până în 2004, iar cotele astea (uriaşe) aducea la buget 2,6% PIB.  Cotele progresive uriaşe erau însă plătite doar pentru veniturile din muncă (salarii, PFA/PFI), pentru că marile câştiguri erau impozitate cu 5% (dividende), 1% (câştigurile de capital, pe bursa sau din vânzarea companiilor nelistate), sau chiar 0% (speculaţiile imobiliare).

2. Din 2005 până în 2017 am avut cota unică de 16%, care a adus un aport bugetar de 3,6 – 3,8% PIB, adică o creştere de 40% faţă de cotele progresive.

3. Din 2018, cota unică a fost redusă de PSD la 10% (în compensaţie faţă de creşterea CAS la salarii) şi, mai apoi tot PSD a scutit de impozit aproape 500.000 angajaţi din domeniul construcţiilor, producţiei de materiale de construcţii. Evident, veniturile la buget au scăzut abrupt, până la 2,1% PIB.

Acum, dl Ciolacu, preşedintele PSD ne anunţă că pune în discuţie revenirea la cote progresive… Pe toate veniturile? Inclusiv pe dividende, câştiguri de capital sau chiar şi pentru drepturi de autor (presa)??? Sau doar pentru angajaţi???”, se arată în postare de pe Facebook a fostului oficial de la Finanțe.

În același context, Gabriel Biriș oferă și o soluție simplă la problemă. ”Nu că ar mai conta ce zic, dar soluţia nu e asta. Revenirea la cota de 16% + reducerea CAS la 21% + reducerea CASS la 9% + plafonarea bazei de calcul a CAS, CASS pe suma veniturilor, la maxim 3 salarii medii pe economie + eliminarea tuturor scutirilor/excepţiilor  + deducerea degresivă aplicată şi la CAS, CASS pentru a scădea sarcina fiscală pentru cei cu venituri mici ar asigura nu numai un echilibru bugetar mult mai bun, stabilitate şi predictibilitate, dar şi un cadru fiscal moral, fără „speciali”. Ar stimula munca (eficientă) şi ar asigura un cadru de dezvoltare a pieţei muncii şi antreprenoriatului sustenabil, mulţi ani de zile de acum încolo, dar şi o simplificare masivă a administrării fiscale…”, atrage atenția fostul secretar de stat.