13 oct. 2020 | 12:34

Cum vor arăta oamenii pe Marte? Toate schimbările prin care vor trece

ACTUALITATE
Cum vor arăta oamenii pe Marte? Toate schimbările prin care vor trece

Colonizarea Marte ar putea fi cea mai bună șansă de a asigura supraviețuirea speciei umane în viitor. Pentru a ne adapta la condițiile ostile de viață ale lui Marte, corpurile noastre vor evolua în moduri care ar putea ajunge la o specie complet nouă de oameni.

Când vine vorba de colonizarea unor lumi noi, Marte ar putea fi cea mai bună opțiune a umanității. Dar călătoria nu va fi așa cum a fost în trecut pentru pionieri precum Ferdinand Magellan, Yuri Alekseyevich Gagarin și Neil Armstrong.

Această nouă frontieră va fi cea mai extremă provocare de până acum. Nu este vorba doar să înveți cum să supraviețuiești pe o planetă extraterestră cu mai puțin oxigen, cu o atracție gravitațională mai slabă și cu radiații mai dăunătoare. Este vorba despre îndurarea schimbărilor pe care aceste condiții extreme le vor avea asupra corpului uman, manipulându-l în moduri pe care nu putem decât să le imaginăm.

Astronauții știu că nu trebuie să petreci mult timp în afara Pământului pentru a observa schimbări. Gravitația mai mică poate declanșa o listă întreagă de modificări fizice. Spre exemplu, fostul astronaut NASA Scott Kelly a trăit un an pe Stația Spațială Internațională. Fără atracția gravitațională a Pământului, gravitația zero i-a slăbit oasele și mușchii și și-a extins spațiul dintre vertebre, făcându-l mai înalt cu doi centimetri.

Apoi, mediul cu gravitație zero din spațiu este mai extrem decât pe Marte. Cu toate acestea, aceste schimbări s-ar putea întâmpla în continuare la scări mai mici. Și dacă le compui de-a lungul a sute de ani și zeci de generații, rezultatele ar putea fi similare, dacă nu chiar mai pronunțate.

Practic, oamenii se vor adapta condițiilor de pe Marte într-unul din cele două moduri

În primele câteva secole, scheletele și mușchii noștri se vor micșora probabil și vom deveni versiuni mai blânde ale omologilor noștri pământeni. Acest lucru ar duce aproape sigur la durate de viață mai scurte și la complicații de sănătate, inclusiv tulburări neurologice, dacă craniile noastre se vor micșora.

Așadar, pentru a supraviețui, putem – de-a lungul mileniilor – să suferim, de fapt, reacția opusă, evoluând corpuri mai puternice și mai robuste, precum „Tharks” în romanul SF al lui Edgar Rice Burroughs „A Princess of Mars”. Deși, să avem șase brațe și pielea verde este mai puțin probabil.

De fapt, unii oameni de știință cred că am dezvolta efectiv pielea portocalie, nu verde. Se pare că carotenoizii care fac ca morcovii, cartofii dulci și dovleceii să arate portocalii oferă o anumită protecție împotriva radiațiilor UV dăunătoare. Când mâncăm acești pigmenți în cantități mari, obținem, de fapt, un impuls de caroten protector în fluxul nostru sanguin și sub piele. Deci, da, consumul de prea mulți morcovi te poate transforma în portocaliu.

Dar poate fi, de asemenea, o mare apărare împotriva cancerului pe Marte. Atmosfera subțire a planetei permite cantități masive de radiații UV și alte radiații cu energie ridicată, în comparație cu Pământul. De exemplu, pământeanul mediu primește aproximativ 3 milisieverți de radiații pe an, față de cele 30 pe care le-ar obține pe Marte. Pentru a compara, iată doza minimă necesară pentru a crește riscul de cancer. Compune nivelurile anuale de radiații pe Marte pe parcursul unei vieți și marțianul mediu ar primi de 5.000 de ori mai multă radiație decât cineva de pe Pământ.

Și corpurile noastre mari, portocalii, ar putea să nu arate diferit doar la exterior. Una dintre cele mai profunde schimbări pe care le-am putea avea este următoarea specie de om

Niveluri mai ridicate de radiații pe suprafața lui Marte ar schimba ADN-ul din celulele noastre într-un ritm accelerat. În mod normal, o specie ca homo sapiens ar putea dura câteva sute de mii de ani pentru a evolua pe Pământ, dar unii oameni de știință spun că rata mai mare a mutațiilor ar putea genera noi specii umane în secole – de 10 ori mai rapid decât pe Pământ.

Deci, dacă radiația nu ne-ar ucide, mutațiile care au supraviețuit ar fi transmise de-a lungul generațiilor, diversificând, în cele din urmă, rezerva de gene și permițând selecției naturale să își facă treaba.

Există un potențial dezavantaj în toate acestea. Dacă într-o zi în viitor, un marțian se îndrăgostește de un pământean, nu se poate termina decât într-o ​​tragedie. Sistemele imune ale marțienilor și ale pământenilor vor fi complet diferite. Și o întâlnire între cei doi ar putea fi la fel de letală ca atunci când două grupuri străine s-au întâlnit în trecut, precum coloniștii europeni care au dat variolă nativilor americani.

De asemenea, în funcție de cât de diferiți sunt genetic, chiar dacă s-ar putea întâlni, este posibil să nu poată avea pământeni-marțieni proprii, deoarece doar speciile înrudite se pot reproduce.

În cele din urmă, mutarea pe Marte poate fi cea mai bună șansă de supraviețuire a umanității. Dar poate că nu vom mai fi oameni în adevăratul sens al cuvântului, acolo.