19 iul. 2018 | 11:18

Mașina zburătoare care arată ca un elicopter malnutrit

VIDEO ACTUALITATE

Există o companie care chiar a construit o mașină zburătoare și nu te aburește cu promisiuni și planuri. Cu această mașină poți merge atât pe șosea, cât să și decolezi cu ea când te-ai săturat de traficul aglomerat.

Vehiculul zburător a fost produs, desigur, de către americani și vine sub brandul Terrafugia, o companie fondată în 2006 de un grup de ingineri de la MIT. Terrafugia a fost apoi cumpărată de către compania chineză Geely, sub aripa căreia se află alte branduri cunoscute: Volvo și Lotus.

Scopul celor de la Terrafugia a fost să creeze un vehicul capabil să îndeplinească atât funcția de autoturism, cât și de aeronavă de mici dimensiuni, deci un hibrid, care să facă rapid tranziția de la traficul terestru la cel aerian.

Din acest motiv, mașina zburătoare a fost denumită Transition, pentru că șoferul/pilotul poate să-și ia oricând zborul cu ea, atunci când vede că traficul urban este prea aglomerat.

E adevărat că ai nevoie și de permis de pilot, dar, potrivit legislației americane, nu va fi greu să-l obții pentru că nu-ți trebuie decât un minimum de 20 de ore de zbor. Că o fi mult sau puțin, contează prea puțin în momentul de față. Cert e că Terrafugia promite o experiență unică și e mai simplu de condus un astfel de vehicul decât ai crede.

Transition dispune de o cabină cu două locuri (șofer + pasager), iar aripile se pliază, așa că nu trebuie să-ți faci griji că vei zgâria alte mașini cu ele sau că nu vei avea unde să o parchezi. De fapt, Transition ocupă mai puțin spațiu decât mașinile obișnuite. Procesul de pliere și desfacere a aripilor durează doar un minut, iar cabina este dotată și cu parașute de salvare, în cazul în care ceva nu merge tocmai bine în timpul decolării.

Motorizarea este un sistem hibrid, adică dispune atât de un motor pe combustie, cât și de unul electric, care primește energie de la o baterie puternică, de tip fosfat-litiu-fier, concepută după modelul litiu-ion, dar despre care Terrafugia spune că este mai sigură pentru acest tip de vehicul hibrid.

Bateria promite o autonomie de peste 600 km la o singură încărcare și o viteză maximă de 160 km/h. Nu e un avion supersonic, dar gândește-te cât de rapid vei ajunge chiar și la o viteză de 100 km/h dintr-un oraș în altul, doar pe calea aerului, fără să mai stai blocat în trafic.

Are un singur dezavantaj: trebuie să mergi în linie dreaptă o anumită distanță pentru a decola, pentru că Transition se comportă la fel ca un avion. Dar Terrafugia promite ca pe viitor să dezvolte o tehnologie mai performantă și un sistem de decolare pe verticală, ca la drone.

Terrafugia promite că Transition va fi disponibil pe piață de anul viitor, dar se pot face încă de acum rezervări, pentru suma de 10.000 de dolari. După ce va fi lansată pe piață, mașina zburătoare va avea un preț de pornire de 280.000 de dolari.