Dacă în articolul trecut vorbeam despre psihologia cibernetică și modul în care dispozitivele ne influențează relațiile cu ceilalți, acum o să mă refer la un studiu pe care colegii mei l-au comandat și a fost derulat online de o firmă de cercetare în 18 țări, printre care și România.
[related]
Apropo de relații și dispozitive, o glumă recentă sună cam așa: „Cum să fiu dependent/-ă de tine? Ce, tu ești încărcătorul de la telefonul meu?”. Folosirea în exces a telefoanelor mobile este, evident, un factor care creează neplăceri în orice tip de relații apropiate – fie ele cu familia, grupul de prieteni sau partenerul de viață. Este vizibil cu ochiul liber dacă ieși în oraș și privești cuplurile care sunt la restaurant sau în parc.
Dacă fiecare este cufundat minute în șir în ecranul telefonului, ceva pare să nu fie în regulă.
Este un paradox cum aceste dispozitive mobile, care au capacitatea de a ne conecta cu persoane aflate la celălalt capăt la lumii, ne pot îndepărta de cele aflate în imediata noastră apropiere. Cu alte cuvinte, ele pot anula distanțe geografice mari și pot pune bariere la fel de mari – mentale și sufletești – față de cineva pe care am putea atinge, dacă întindem mâna.
În ceea ce privește jumătatea plină a paharului, studiul la care au răspuns și 1.000 de persoane din România a confirmă că oamenii reușesc să se simtă mai aproape de partenerul lor atunci când este plecat, datorită faptului că reușesc să comunice pe Internet, prin intermediul dispozitivelor mobile.
Sentimentul este și mai accentuat, se pare, în rândul celor care nu locuiesc împreună.
Cât despre părțile negative, jumătate dintre participanții la studiu s-au certat din cauza folosirii unui dispozitiv în timpul mesei sau al unei conversații față în față, iar peste jumătate le-au reproșat partenerilor că petrec prea mult timp pe telefon.
În mod evident, nimănui nu îi place să vorbească cu cineva care are privirea în telefon și mormăie absent ceva, drept răspuns – cu o singură excepție: cei care vor și ei să facă același lucru, dar nu au acces la dispozitiv în momentul respectiv.
Acesta este un alt motiv de ceartă în cupluri, legat de dispozitive, atunci când sunt la comun: al cui este rândul să-l folosească – bineînțeles, dacă sunt încărcate și nu au ajuns să se certe mai devreme, pentru că au uitat de această îndatorire. Un al treilea motiv de neînțelegere poate apărea în cadrul unui cuplu atunci când unul dintre parteneri pierde dispozitivul.
În fine, ajungem și la partea cea mai interesantă, din punctul meu de vedere: securitatea cibernetică. Dacă un dispozitiv folosit de ambii parteneri ajunge să fie infectat cu malware sau cei doi pierd bani online ca urmare a greșelii unuia dintre ei, își fac din nou apariția reproșurile.
Avantajele dispozitivelor mobile sunt imposibil de trecut cu vederea, iar pentru a păstra cât mai multe dintre ele și a evita neplăcerile pe care le pot cauza în relațiile de cuplu sau cu alte persoane apropiate, dozajul va înclina întotdeauna balanța într-o parte sau în alta.
[related]
La fel cum o plantă poate fi medicament sau otravă, la fel cum un cuțit poate fi folosit la gătit sau pentru a răni pentru cineva, dispozitivele mobile ne pot ajuta să fim informați, să ne destindem cu un joc sau să ținem legătura cu cei dragi, atunci când nu sunt lângă noi.
În același timp, ne putem deteriora relațiile dacă folosim în exces telefonul sau alte dispozitive, în detrimentul contactului direct cu oamenii de lângă noi. În același timp, putem infecta cu malware un dispozitiv preferat dacă dăm click pe link-uri suspecte sau instalăm aplicații gratuite, din afara magazinelor oficiale.
[readmore]
Echilibrul între timpul dedicat vieții digitale și cel dedicat vieții reale, alături de grija față de oamenii dragi și de dispozitive – ca să nu le pierdem, sau să nu le infectăm – o să ne garanteze mereu liniștea, online și offline.
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.