29 mart. 2018 | 07:00

Povestea omului pe care Putin îl urăște: cine e „Zuckerberg de Rusia”

ACTUALITATE
Povestea omului pe care Putin îl urăște: cine e
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Pavel Valerievici Durov, cu întreg numele, este „Mark Zuckerberg de Rusia”. Din când în când ajunge subiect de știri. În restul timpului este creatorul celor mai populare produse IT ale Rusiei: VKontakte și Telegram – rețea socială și aplicație de mesagerie.

Dacă Pavel Durov ar fi trăit în Silicon Valley, probabil că acum ar fi fost fondator de startup mediu spre mare. A trăit însă în Rusia unde a replicat conceptul de rețea socială. Mai târziu, a lansat aplicația de mesagerie excelentă pentru țara lui: Telegram. S-a remarcat prin protocolul de criptare a mesajelor. Asta l-a dus și la proces, pe care l-a pierdut, dar și la construirea propriei legende.

Pavel Durov a făcut pentru Rusia două aplicații, VKnotakte și Telegram. Cea din urmă și-ar putea pierde cea mai importantă funcționalitate: criptarea. Asta pentru că FSB (fostul KGB) a câștigat un proces la Curtea Supremă ca să obțină acces la conversațiile prin Telegram.

Cum a ajuns creația lui Pavel Durov să aibă probleme cu FSB

Ilustrație realizată cu ocazia lansării Telegram X. Sursa foto: blogul Telegram.

În iulie 2016, FSB a cerut de la Telegram să îi dea cheile de criptare. Ar fi fost folosite pe șase telefoane prin care au fost transmise mesaje. Telegram a refuzat și FSB a dat în judecată compania Telegram Messenger LLP (cu sediul în Londra). FSB a cerut și amendă: 14.000 de dolari.

Pe 20 martie, un judecător de la Curtea Supremă din Rusia a dat dreptate FSB în acest caz. Procesul intentat de Telegram, care reclama că serviciul face abuz de putere și n-are drepturile necesare, a fost respins. Compania a spus că va face apel. Roskomnadzor, autoritatea din Rusia care supraveghează comunicațiile, a spus că dacă nu se conformează va fi blocată folosirea Telegram pe teritoriul Rusiei.

Pavel Durov, din Dubai, a scris pe Twitter că serviciul acesta va proteja libertatea și confidențialitatea.

Cine e Pavel Durov, omul care se opune lui Putin, serviciilor de informații și, în general, statutului de fapt din Rusia

Ilustrație publicată de Telegram când a anunțat temele și posibilitatea de conturi multiple în aplicație. Sursa foto: blogul Telegram.

Pavel Durov s-a născut pe 10 octombrie 1984 la Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Italia, acolo unde era angajat tatăl său. În 2001, acesta s-a întors în Rusia, unde a studiat la Academia din Sankt Petersburg. Cinci ani mai târziu, a absolvit facultatea de filologie a universității din același oraș.

La vârsta de 22 de ani, în octombrie 2006, Durov a lansat rețeaua socială VKontakte. A venit la doi ani după Facebook și într-o vreme incertă pentru astfel de produse – după eșecurile MySpace, Friendster și într-o piață în care Hi5 nu era extrem de populară.

VKontakte, activă și în prezent, a devenit însă cea mai mare rețea socială rusească. În prezent, e controlată de Mail.Ru Group și în 2016 a ajuns la peste 95 de milioane de utilizatori activi lunar. Aplicația de mesagerie din VK a avut și ea 82 de milioane de utilizatori activi în 2016. Altfel, merită reținut și că numele rețelei a fost inspirat de postul de radio rusesc Vocea Moscovei – „în contact deplin cu informația”, astfel el s-a gândit să cel mai potrivit nume este „contact”.

Cum și-a pierdut Pavel Durov funcția de director al VKontakte

Telegram Database Library sau, pe scurt, TBLib prin care fiecare își poate crea propria versiune a aplicației. Sursa foto: blogul Telegram.

Pavel Durov a ajuns să își piardă, în cele din urmă funcția de director al VKontakte, deoarece a refuzat de mai multe ori să „joace” după cum cum îi spunea FSB-ul (serviciul secret al Rusiei).

În 2011, el a fost implicat într-un conflict cu o echipă de poliție, după cererea guvernului de a șterge conturile unor politicieni din opoziție. Acestea se întâmplau după controversele apărute atunci în alegerile parlamentare. În 2014, pe 16 aprilie, a refuzat din nou să blocheze un cont, cel al lui Alexei Navalnîi, care era un critic al lui Putin. I-a fost opoziție lui Putin și în 2018, la ultimele alegeri. După aceste evenimente, Durov a fost înlăturat de la conducere.

Bineînțeles, există două variante ale poveștii. Consiliul susține că Durov și-a anunțat plecarea din funcția de director pe site, dar după s-a răzgândit fără să își retragă demisia. Astfel, el a fost îndepărtat din funcția de director pe 21 aprilie, deoarece atunci se împlinise o lună de la depunerea demisiei. Asta s-a întâmplat după ce își vânduse ultimele procente din companie, în decembrie 2013.

Cea de-a doua versiune este a lui Durov care susține că nu a fost anunțat că trebuia să-și retragă oficial demisia. „E interesant că acționarii n-au avut curajul să mă anunțe direct și am aflat despre concediere din presă“, a declarat el.

Cum a apărut Telegram, produsul pe care Pavel Durov îl apără de Rusia și Putin acum

Telegram aplicatie chat

Telegram, imaginată ca un dulap. Sursa foto: blogul Telegram.

Episodul cu VKontakte nu l-a distrus pe Durov. Avea oricum un plan de rezervă. Împreună cu fratele său a înregistrat în secret o companie în Buffalo, New York, și a luat cu el câțiva angajați de la VKontakte. Proiectul se numea Telegram și era o aplicație de mesagerie criptată. Asta înainte ca Facebook sau WhatsApp să treacă la mesagerie criptată. Și cu mult înainte ca Apple să aibă iMessage.

Între timp, Telegram a reușit să depășească VK. Desigur, e departe de Facebook Messenger sau WhatsApp, dar nu-i deloc mică. Are 200 de milioane de utilizatori activi și vestea asta a venit într-un moment excepțional: Facebook e la colț în scandalul exploatării datelor de către Cambridge Analytica.

„Din ziua în care am lansat, în august 2013, nu am dezvăluit niciun detaliu despre utilizatorii noștri către terți. Acționăm astfel pentru că nu vedem în Telegram o organizația sau o aplicație. Pentru noi, Telegram e o idee. E ideea că oricine pe planeta asta are dreptul să fie liber”, a transmis compania odată cu anunțul.

Următorul pas e să își clarifice Telegram situația în Rusia. Foarte probabil, cheile de criptare nu le va da, FSB nu va avea acces și fie ajunge aplicația să fie blocată, fie serviciul de informații cumpără o soluție de decriptare. FBI, în America, a făcut asta când Apple a refuzat să ofere o modalitate de-a accesa un iPhone blocat.