Samsung oprește actualizările vitale pentru telefoane din 2016
Dintr-un punct de vedere, te aștepți să nu folosești un smartphone timp de 10 ani, dar este supărător faptul că cei de la Samsung au întrerupt actualizările după mai puțin de 2 ani.
Fiecare gadget are o durată de viață limitată. Aceasta este dată atât de uzura fizică și defectele mecanice pe care le suportă un aparat, cât și de uzura morală cauzată de actualizările de firmware care nu mai apar niciodată. Deși telefoanele Apple sunt din ce în ce mai lente odată cu trecerea anilor, gigantul din Cupertino măcar are decența de a-ți oferi actualizări pe termen lung pentru dispozitivele pe care le lansează. Pe un iPhone 5S lansat în septembrie 2013 poți rula cea mai recentă versiune de iOS 11 din 2018.
Când vine vorba de Samsung însă, sud coreeni sunt surprinzător de ineficienți în a realiza actualizări. Nu contează dacă vorbim de telefoane de 200 de euro din portofoliu sau aparate de 900 de euro, precum Galaxy Note 8. Galaxy S9 probabil că va avea parte de același destin, iar faptul că a fost lansat cu Android 8.0, în loc de recentul Android 8.1, reprezintă prima dovadă a acestui fapt.
Mai importante decât actualizările de funcționalitate care îți fac viața mai bună odată cu fiecare versiune de Android, sunt patch-urile de securitate. Acestea din urmă sunt vitale, dacă vrei să previi infecții periculoase cu malware sau dacă vrei ca telefonul tău să nu devină victima unor hackeri. Cu toate acestea, conform celor de la Android Police, Samsung a încetat lansarea de actualizări de securitate pentru dispozitive din 2016, la mai puțin de un an și jumătate de când au ajuns pe piață.
Terminalele care nu vor mai fi actualizate sunt Galaxy A3, Galaxy J1 și Galaxy J3. Posesorii de Galaxy A8 (2018) se vor bucura să afle că vor primi update-uri de securitate în fiecare lună, în timp ce utilizatorii de Galaxy A8+ (2018), în mod suspect, vor beneficia de aceeași favoare doar o dată la trei luni.