Sosia Reginei Maria, o pictoriță care iubea să cânte. Ileana Antonu s-a căsătorit la 15 ani, dar abia la 41 și-a găsit adevărata iubire
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ileana-Antonu-800x469.jpg)
- Copila din Bistrița care s-a măritat la doar 15 ani
- Întâlnirea cu Regina Maria: ”Ești frumoasă foc!”
- Perioada pariziană și destrămarea primei căsnicii
- La 41 de ani a ”renăscut” și l-a cunoscut pe sufletul ei pereche
- Pictorița cu suflet de cântăreață și voce de înger
- Și-a petrecut ultimii ani din viață la Sângeorz-Băi
Ileana Antonu este una dintre personalitățile artistice deosebite ale României interbelice, o femeie talentată și frumoasă, a cărei poveste de viață este marcată de pasiune, artă și un destin neobișnuit. Născută în 1890, în satul Mărișelu din Bistrița, sub numele de Elena Vasilichi, și-a dedicat viața artei, atât în muzică, cât și în pictură. În ciuda unei căsătorii timpurii, și-a urmat visul artistic, reușind să devină cunoscută atât pe plan național, cât și internațional.
Copila din Bistrița care s-a măritat la doar 15 ani
Elena Vasilichi a venit pe lume într-o familie modestă, dar a fost înzestrată cu un talent artistic remarcabil. Încă din copilărie, a manifestat o înclinație puternică spre muzică și pictură, fiind încurajată de cei din jur să își urmeze pasiunile.
Cu toate acestea, la doar 15 ani, în 1905, a fost căsătorită cu Emil Chiffa, un funcționar bancar pasionat de poezie și muzică. Deși căsnicia nu i-a oferit liniștea sufletească dorită, a reprezentat un punct de plecare pentru viitoarea sa carieră.
Cei doi s-au mutat la Cluj, unde Elena a avut ocazia să își dezvolte talentul artistic. A urmat cursurile Școlii Libere de Pictură, unde a studiat alături de profesori renumiți, dar și cursuri de muzică, ceea ce i-a permis să devină o artistă completă.
Prin muncă și perseverență, a ajuns să fie apreciată atât pentru lucrările sale de pictură, cât și pentru vocea sa deosebită.
Întâlnirea cu Regina Maria: ”Ești frumoasă foc!”
Până la vârsta de 35 de ani, Ileana Antonu (încă purtând numele de Elena Chiffa) și-a construit un renume național.
Era recunoscută pentru talentul său vocal, cântând pe scenele din Transilvania, dar și pentru picturile sale apreciate în rândul criticilor de artă. Acest succes a făcut-o să fie invitată la Palatul Regal, unde a avut ocazia să cânte pentru Regina Maria.
Se spune că însăși Regina Maria a fost impresionată nu doar de talentul artistic al Ilenei, ci și de frumusețea sa, asemănătoare cu propria sa înfățișare. Cele două ar fi avut trăsături fizice aproape identice, ceea ce a surprins-o pe partenera Regelui Ferdinand I.
Mai mult de atât, potrivit cronicilor vremii, în momentul în care s-au văzut față în față, pentru prima dată, regina ar fi exclamat: „Ești frumoasă foc!”. Această întâlnire a fost un moment de cotitură în viața artistei, oferindu-i mai multă vizibilitate și prestigiu.
Perioada pariziană și destrămarea primei căsnicii
În 1927, Ileana Antonu a luat decizia de a pleca la Paris, unde și-a continuat cariera artistică. Aici a colaborat cu Muzeul Luvru, realizând atât lucrări originale, cât și copii la comandă pentru colecționari și instituții de artă.
Viața la Paris a fost o experiență intensă, care i-a adus nu doar succes, ci și o transformare profundă în plan personal.
În această perioadă, mariajul cu Emil Chiffa a început să se destrame. Diferențele de viziune și aspirațiile diferite au dus la o ruptură inevitabilă. După mai mulți ani de separare, Ileana s-a întors în România, unde avea să își găsească, în sfârșit, adevărata dragoste.
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Afis-cu-Ileana-Antonu-din-Romania-interbelica-1936.-Foto-Arhiva-Someseana-800x501.jpg)
Afiș cu Ileana Antonu din România interbelică, 1936. Foto Arhiva Someșeană
La 41 de ani a ”renăscut” și l-a cunoscut pe sufletul ei pereche
Se spune că nu toată lumea are norocul, în această viață, să-și întâlnească sufletul pereche, însă Ileana Antonu s-a numărat printre cei ocrotiți de soartă, atunci când destinul i l-a adus în cale, la vârsta de 41 de ani, pe colonelul Nicolae Antonu, un bărbat distins, care conducea Inspectoratul de Jandarmi transilvănean.
S-au văzut, s-au plăcut și au știut din prima clipă că-și vor petrece tot restul vieții împreună. Între cei doi s-a născut o iubire puternică, diferită de ceea ce trăise până atunci. S-au căsătorit, iar Elena și-a schimbat prenumele în Ileana, pentru a evita confuziile cu o altă artistă, Elena Anton.
Anii petrecuți alături de Nicolae Antonu au fost cei mai fericiți din viața artistei. Acesta a susținut-o necondiționat în cariera sa, oferindu-i stabilitate și siguranță.
Pictorița cu suflet de cântăreață și voce de înger
În această perioadă, Ileana Antonu a avut parte de o recunoaștere artistică și mai mare. A susținut concerte în întreaga țară, iar picturile sale au fost expuse în cele mai importante orașe ale României.
Pe lângă talentul vocal impresionant, Ileana Antonu a continuat să picteze cu o pasiune neobosită. Prima sa expoziție importantă a avut loc în 1924, la Cluj, dar după reîntoarcerea în România, numele său a devenit tot mai cunoscut în cercurile artistice.
În picturile sale, Ileana aborda teme diverse, de la peisaje și portrete până la compoziții inspirate din folclorul românesc. Era apreciată pentru stilul său expresiv și pentru modul în care reușea să redea frumusețea și sensibilitatea umană.
Și-a petrecut ultimii ani din viață la Sângeorz-Băi
La bătrânețe, Ileana Antonu a ales să se retragă la Sângeorz-Băi, un loc liniștit, unde și-a continuat activitatea artistică. A pictat până în ultimele clipe ale vieții și a organizat serate muzicale pentru comunitatea locală, menținând vie pasiunea sa pentru artă.
În 1971, la vârsta de 81 de ani, Ileana Antonu s-a stins din viață, lăsând în urmă o moștenire artistică valoroasă. Tablourile sale au fost donate Casei de Cultură din Sângeorz-Băi, iar astăzi, o parte dintre ele se află la Muzeul de Artă Comparată din același oraș.
Povestea Ilenei Antonu este una de excepție, un exemplu al puterii artei și al pasiunii neîncetate pentru frumos. De la o copilărie modestă în Bistrița, la succesul pe scenele țării și la Paris, de la o căsătorie timpurie la adevărata iubire găsită la maturitate, destinul său a fost marcat de suișuri și coborâșuri.
Rămasă în memoria colectivă atât prin asemănarea sa cu Regina Maria, cât și prin talentul său remarcabil, Ileana Antonu continuă să inspire generațiile viitoare de artiști.