20 mai 2025 | 14:27

Marcel Ciolacu a demisionat azi din fruntea PSD. Nume surpriză în fruntea partidului. Cine este președinte interimar al social-democraților

News
Marcel Ciolacu a demisionat azi din fruntea PSD. Nume surpriză în fruntea partidului. Cine este președinte interimar al social-democraților
Marcel Ciolacu ar putea renunta astazi la conducerea PSD

Marcel Ciolacu ar urma să demisioneze marți, 20 mai 2025, din funcția de președinte al Partidului Social Democrat. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri informale cu liderii formațiunii, iar decizia urmează să fie oficializată în ședința Consiliului Politic Național. Miza interimatului este una majoră: direcția politică a partidului și viitorul unei eventuale coaliții de guvernare.

Marcel Ciolacu și-a anunțat astăzi retragerea din conducerea PSD

Update, ora 14:25. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD și ministru al Transporturilor, a fost desemnat președinte interimar al PSD în urma votului din Consiliul Politic Național, după demisia lui Marcel Ciolacu. Grindeanu a obținut 67 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a fost susținut de 14 membri.

Ședința de vot s-a desfășurat la Vila Lac, unde au fost supuse la vot două propuneri pentru funcția de președinte interimar: Sorin Grindeanu și Daniel Băluță. Rezultatul clar al votului secret a confirmat sprijinul majoritar pentru Grindeanu.

Update, ora 14:11. Marcel Ciolacu a oferit prima reacție publică după demisia din fruntea PSD.

„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect.

A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată.

Vă mulțumesc tuturor – de la colegii din prima linie, până la cei din organizațiile locale din întreaga țară. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi!

Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse.

Dar astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale.

Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice.
Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.

Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid al țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României.
Vă mulțumesc. Vă iubesc. Și vă rog: aveți grijă unii de alții, și nu uitați niciodată de ce suntem aici. Pentru oameni. Pentru dreptate. Pentru speranță. Pentru credință!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Marți, 20 mai 2025, ora 13:52. Marcel Ciolacu a renunțat la șefia PSD, anunțându-și demisia la debutul ședinței Consiliului Politic Național, desfășurată de la ora 13.00 la Vila Lac.

– Știre inițială –

Marcel Ciolacu ar urma să își depună marți demisia din fruntea PSD, într-un moment de maximă tensiune pentru partid. Surse politice din interiorul formațiunii susțin că decizia vine după o analiză extinsă a rezultatelor alegerilor prezidențiale, în care social-democrații au pierdut din nou.

În cadrul unei întâlniri informale cu liderii partidului, Ciolacu a admis că retragerea sa este inevitabilă, mai ales în contextul în care sub conducerea lui România a atins un nivel record al deficitului bugetar.

Ședința Consiliului Politic Național (CPN) este programată pentru marți, la ora 14:00, la Vila Lac, și are pe agendă atât oficializarea demisiei, cât și desemnarea unei conduceri interimare.

Sorin Grindeanu, favoritul lui Ciolacu. Daniel Băluță vrea să candideze

Pentru interimat, au fost vehiculate mai multe nume, însă favorit pare să fie Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al partidului și un apropiat al lui Ciolacu. Acesta ar avea sprijinul unei părți importante a conducerii, însă nu există unanimitate.

Un contracandidat puternic este Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 și tot prim-vicepreședinte PSD. Potrivit unor surse citate de G4Media, Băluță va candida marți pentru șefia interimară dacă Ciolacu își depune oficial demisia. Acesta beneficiază de susținerea unei alte aripi din partid, care vede în el un lider capabil să imprime un suflu nou formațiunii.

Interimatul, miza majoră: opoziție sau guvernare?

Discuțiile privind conducerea interimară sunt extrem de importante nu doar pentru organizarea viitorului congres, ci și pentru poziționarea PSD în raport cu noul executiv.

În mod tradițional, președintele interimar al PSD are un avantaj semnificativ în cursa pentru conducerea permanentă. De asemenea, acesta va influența decisiv direcția partidului: opoziție sau participare la guvernare.

Există deja un curent puternic în PSD care susține intrarea în opoziție, scenariu sprijinit de tabăra Ciolacu – Grindeanu. Argumentul este simplu: o eventuală guvernare fără o majoritate clară ar fi instabilă, iar PSD ar fi nevoit să își asume măsuri impopulare.

În schimb, opoziția ar permite o reconstrucție strategică și evitarea unui decont electoral dur. Marți, la Vila Lac, social-democrații trebuie să ia o decizie care va influența nu doar viitorul partidului, ci și pe cel al guvernării României.