23 ian. 2025 | 09:16

Cele mai ascultate cărți audio în 2024: Topul realizat de Audiotribe – „Dune”, de Frank Herbert, pe primul loc

ACTUALITATE
Cele mai ascultate cărți audio în 2024: Topul realizat de Audiotribe -

Cărțile audio reprezintă o modalitate modernă și convenabilă de a te bucura de lectură, fie că ești în mișcare, la volan sau relaxându-te acasă. Acestea oferă acces la o gamă variată de titluri, de la romane clasice și bestsellere contemporane până la materiale educaționale și dezvoltare personală, toate narate de actori profesioniști sau chiar de autori. Într-o lume în care timpul este limitat, cărțile audio permit îmbinarea utilului cu plăcutul, transformând momentele obișnuite în oportunități de a învăța sau de a explora noi universuri literare. Indiferent de genul preferat, cărțile audio sunt o soluție ideală pentru cei care doresc să rămână conectați cu literatura, într-un format adaptat stilului de viață modern.

AudioTribe este o platformă românească de cărți audio, unde găsești să asculți, dar să și citești cărțile despre care vorbește toată lumea și după care se fac cele mai în vogă filme și seriale.

Pentru prima dată, în topul general al ascultărilor se află o carte science fiction. Este vorba despre romanul considerat bijuteria genului SF a tuturor timpurilor. 2024 a fost cel mai bun an pentru cărțile audio, marcat de o explozie a literaturii și în special a literaturii SF, după lansarea unor filme și seriale de anvergură globală.

În top se regăsește și Originalul, o carte scrisă doar pentru a fi ascultată. Lansarea cărții audio a reprezentat o premieră în România. Un studiu intern a arătat la finalul anului că 85% dintre ascultători simt că își folosesc timpul mai productiv de când au inclus în rutina lor ascultatul cărților. AudioTribe.ro oferă primele 7 zile gratuite pentru a asculta sau a citi oricâte cărți.

O schimbare neașteptată în preferințele ascultătorilor

 „2024 este evident un an record pentru cărțile audio, cu un profil din ce în ce mai variat de ascultători încurajați de posibilitatea de a asculta și a citi oricâte cărți în cadrul abonamentului, dar și de oferta din ce în ce mai mare de titluri. Încheiem un an în care am crescut businessul atât în cifra de afaceri, cât și în numărul de cărți ascultate care aproape s-a dublat. Dar surpriza a fost să vedem o schimbare la nivel de trenduri pe care nu puteam să o anticipăm. A fost aceeași concluzie cu cea a celui mai mare târg de carte din lume – Târgul de carte de la Frankfurt”, spune Radu Nicolau, directorul general al AudioTribe, prima platformă românească de cărți audio.

Observația este că față de anii anteriori, când la mare căutare erau cărțile de dezvoltare personală și de non-ficțiune, cărțile de ficțiune au ajuns să ocupe un procent de 62% din totalul cărților ascultate. În această categorie, 1 din 5 cărți este o carte science fiction. De altfel, cel mai vast portofoliu SF & fantasy se regăsește pe platforma AudioTribe, reunind autori de referință precum Ray Bradbury, Frank Herbert, Arthur C. Clarke, George R.R. Martin, Andrzej Sapkowski sau Stephen King.

Pentru prima dată, o carte SF în topul ascultărilor

Cea mai mare veste a anului 2024 este că Dune, considerat cel mai bun roman SF al tuturor timpurilor, este pe primul loc în topul cărților ascultate la AudioTribe.

După ce Dune: Partea II a intrat în topul 5 al celor mai mari filme de succes în box office-ul anului 2024, cartea audio în lectura magistrală a actorului Andi Vasluianu a devenit preferința clară a ascultătorilor. Primul volum al seriei are peste 23 de ore, de-a lungul cărora naratorul a creat zeci de voci ca să distingă personajele remarcabile ale lui Frank Herbert.

În clasamentul SF, pe locul 2 în topul ascultărilor se află o altă carte care a bătut toate recordurile internaționale – Problema celor trei corpuri, de Liu Cixin. Romanul este cel care a adus pentru prima dată premiul Hugo, cea mai mare distincție din literatura SF, unui scriitor asiatic. Cartea a depășit toate barierele scrierilor SF obișnuite, a devenit recunoscută în Europa și în Statele Unite după succesul incredibil din China și a explodat în popularitate după ce a fost ecranizată în 2024 într-un serial Netflix – considerat a fi cel mai scump serial produs vreodată de Netflix, cu bugete estimate la 20 de milioane de dolari per episod și o echipă de producție formată din creatorii serialului Game of Thrones.

Pe locul 3, clasicul Fahrenheit 451 în lectura lui Marius Pancu a ținut ascultătorii prinși într-o distopie în care cărțile sunt ilegale și pompierii au un rol ingrat: să le ardă pe toate.

Pe locul 4 este Proiectul Hail Mary, o carte remarcabilă care a avut nevoie de multă imaginație pentru a fi înregistrată. Actorul și regizorul Andrei Huțuleac a câștigat laudele publicului cu interpretarea textului care ar putea părea, la prima vedere, aproape de neinterpretat. Povestea a fost și ea foarte apreciată și urmează să fie ecranizată într-un film cu Ryan Gosling în rolul principal.

Pe poziția 5 a topului este cartea Originalul. Romanul, scris de laureații premiilor Hugo și Nebula Brandon Sanderson și Mary Robinette Kowal, a fost special creat doar pentru a fi ascultat în format audio. Până în prezent nu există nicio ediție tipărită a acestei cărți, iar lansarea romanului a reprezentat o premieră pe piața din România.

Mâna stângă a întunericului se află pe locul 6 în topul ascultărilor. Lucrarea explorează o lume populată de făpturi cu genuri fluide, unde un sol uman este trimis ca să înțeleagă cultura acestei societăți emergente.

Pe locurile 7 și 8, se află următoarele două volume ale seriei Dune, iar pe ultimele două poziții ale clasamentului: Umanii, de Matt Haig și Jocul lui Ender, de Orson Scott Card.

Profilul ascultătorului de carte audio 

Cei mai mulți ascultători sunt din rândul adulților tineri, între 25 – 44 de ani, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2024 pe populația urbană digitalizată, 18 – 55 de ani, din România.

Conform unui studiu recent realizat de AudioTribe, 72% dintre respondenți spun că citesc mai mult de când au început să asculte cărți audio și 85% dintre ei afirmă că simt că își folosesc timpul mai productiv de când ascultă cărți audio.

În ceea ce privește momentele de consum individual, vârful ascultărilor se înregistrează în intervalele 7:30 – 9:30 și 17:00 – 19:00, în timpul drumului spre și dinspre job. Cărțile audio se pot accesa foarte simplu, de oriunde, chiar și fără conexiune la internet, după descărcarea offline. Din acest motiv, perioada vacanțelor e ideală pentru cărți audio.

Cărțile audio nu oferă doar un avantaj din punctul de vedere al productivității, ci și al spiritului practic. „Pot să spăl vasele și să ascult cărți. Dau cu aspiratorul, îmi ud plantele, alerg pe bandă și ascult cărți. Le am cu mine oricând și atunci mi-e foarte la îndemână să pornesc o carte. Am ajuns să citesc mai mult.” spune o ascultătoare.

Același studiu ne spune că utilizatorii de cărți audio se împart în procente aproape egale între femei (51%) și bărbați (49%). Bucureștiul conduce detașat topul ascultărilor, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Ploiești. Bruxelles, München, Viena și Chișinău sunt orașele în care diaspora se bucură cel mai mult de cărți în limba maternă.

AudioTribe.ro oferă gratuit primele 7 zile, cu acces nelimitat într-un catalog cu peste 20.000 de cărți audio și eBooks, pentru oricine își dorește să se relaxeze sau să folosească timpii morți într-un mod mai productiv și plăcut prin intermediul cărților digitale.

Topurile anului 2024 

Cele mai ascultate cărți audio

  1. Dune, de Frank Herbert
  2. Totul se termină cu noi, de Colleen Hoover
  3. Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris
  4. O viață imposibilă, de Matt Haig
  5. Ține-ți copiii aproape, de dr. Gabor Maté și Gordon Neufeld
  6. Oameni anxioși, de Fredrik Backman
  7. Vegetariana, de Han Kang
  8. Arta negocierii, de Chris Voss și Tahl Raz
  9. Menajera, de Freida McFadden
  10. Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața, de Gary John Bishop

Cei mai ascultați autori

  1. Fredrik Backman
  2. Frank Herbert
  3. Colleen Hoover
  4. Dr. Gabor Maté
  5. Matt Haig
  6. Brianna Wiest
  7. Freida McFadden
  8. Heather Morris
  9. Raluca Anton
  10. Cristina Andone

Cele mai ascultate cărți SF

 

  1. Dune, de Frank Herbert
  2. Problema celor trei corpuri, de Liu Cixin
  3. Fahrenheit 451, de Ray Bradbury
  4. Proiectul Hail Mary, de Andy Weir
  5. Originalul, de Brandon Sanderson, Mary Robinette Kowal
  6. Mâna stângă a întunericului, de Ursula K. Le Guin
  7. Mântuitorul Dunei, de Frank Herbert
  8. Copiii Dunei, de Frank Herbert
  9. Umanii, de Matt Haig
  10. Jocul lui Ender, de Orson Scott Card

Cele mai ascultate cărți crime & thriller

  1. Menajera, de Freida McFadden
  2. Îți place mai întunecat, de Stephen King
  3. Cum să îți ucizi familia, de Bella Mackie
  4. M-ai păcălit o dată, de Harlan Coben
  5. Holly, de Stephen King
  6. Secretul menajerei, de Freida McFadden
  7. Colega de birou, de Freida McFadden
  8. Menajera e cu ochii pe tine, de Freida McFadden
  9. În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit, de Gillian McAllister
  10. Clubul Crimelor de Joi, de Richard Osman

Cele mai ascultate cărți de dezvoltare personală și profesională

  1. Ține-ți copiii aproape, de dr. Gabor Maté și Gordon Neufeld
  2. Arta negocierii, de Chris Voss și Tahl Raz
  3. Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața, de Gary John Bishop
  4. Tu ești muntele, de Brianna Wiest
  5. Bătăliile care contează, de Magor Csibi și Radu Predescu
  6. Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson
  7. Terapie 1 la 1 cu sinele tău, de Raluca Anton
  8. Mă bucur că mama a murit, de Jennette McCurdy
  9. Mitul normalității, de dr. Gabor Maté
  10. Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor, de Vlad Alexandru Ciurea

Cele mai ascultate cărți pentru copii

  1. Seria Dar Motan, de Cristina Andone
  2. Tina și primii ei pantofi de balet, de Marilyn Singer
  3. Pisicuța care voia să ajungă acasă, de Jill Tomlinson
  4. Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan
  5. Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson
  6. Doctorul Aumădoare, de Kornei Ciukovski
  7. Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște
  8. Pinguinul care voia să afle mai multe, de Jill Tomlinson
  9. Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry
  10. Cartea cimitirului, de Neil Gaiman

Cele mai citite eBook-uri

  1. Ține-ți copiii aproape, de dr. Gabor Maté și Gordon Neufeld
  2. Atomic Habits, de James Clear
  3. Dune, de Frank Herbert
  4. Biblioteca de la Miezul Nopții, de Matt Haig
  5. Pădurea întunecată, de Liu Cixin
  6. Când corpul spune nu, de dr. Gabor Maté
  7. Proiectul Hail Mary, de Andy Weir
  8. Îndrăgostit lulea, de Tessa Bailey
  9. Numele mi-l știe vântul, Isabel Allende
  10. Lucruri peste care nu putem trece, de Lucy Score