27 apr. 2025 | 10:06

Pericolul de pe litoral, de 1 Mai. Recomandările ANPC pentru cetăţeni: „La bere, verificaţi integritatea ambalajului, limpiditatea”

Știri social
Pericolul de pe litoral, de 1 Mai. Recomandările ANPC pentru cetăţeni:
Pericolul de 1 Mai pe litoralul romanesc

Mini vacanţa de 1 Mai se apropie, iar cei mai mulţi dintre români au ales să o petreacă pe litoral. Deschiderea sezonului estival, însă, poate veni cu un pericol major pentru sănătatea turiştilor. După luni întregi în care multe restaurante au fost închise, acestea ar putea profita de numărul mare de clienţi pentru a pune la vânzare produse expirate.

Pericolul de pe litoral, de 1 Mai

Drept urmare, Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a transmis o serie de recomandări destinate consumatorilor, în contextul sărbătorii de 1 Mai, marcată tradițional cu mici și bere.

„Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”, a avertizat el.

Într-un mesaj postat duminică pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel a subliniat:

„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”.

Referindu-se la achiziționarea produselor alimentare, oficialul ANPC a sfătuit consumatorii să fie atenți la aspectul cărnii tocate și să evite cumpărarea produselor neetichetate, cu etichete lipsă, modificate sau expirate. El a subliniat importanța verificării etichetei, care trebuie să conțină informații esențiale precum ingredientele alergene și termenul de valabilitate.

CITEŞTE ŞI: Unde va ninge de 1 Mai. Vremea strică planurile multor români pentru minivacanță

„Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”, a repetat Anghel.

La ce trebuie să fie atenţi turiştii?

Totodată, pentru cei care aleg să petreacă ziua de 1 Mai în zone de agrement, el a formulat câteva recomandări suplimentare:

„Asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă. Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă. Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate”, a subliniat directorul ANPC.

În plus, Paul Anghel a reamintit că, în urma controalelor efectuate în anii anteriori, inspectorii ANPC au identificat nereguli grave, precum utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare, lipsa condițiilor igienico-sanitare și omisiunea informării consumatorilor în privința alergenilor sau a provenienței produselor (proaspete versus decongelate).