02 mai 2024 | 12:46

Un nou vaccin ar putea vindeca tumorile canceroase la câini, dar și la oameni. Descoperirea științifică ce va schimba totul în medicină

ACTUALITATE
Un nou vaccin ar putea vindeca tumorile canceroase la câini, dar și la oameni. Descoperirea științifică ce va schimba totul în medicină

Un nou vaccin cu ARNm pentru cancerul cerebral agresiv a dat rezultate într-un mic studiu clinic. Pe lângă testarea vaccinului la un număr mic de pacienți umani cu cancer, cercetătorii utilizează, de asemenea, rezultatele de la zece câini.

De cele mai multe ori, primele rezultate vin după efectuarea experimentelor pe celule în laborator și înainte ca medicamentul să ajungă la voluntarii umani.

Unele studii încearcă să reducă testele pe animale, dar nu și acesta

În timp ce multe studii încearcă să reducă testele pe animale, înlocuindu-le cu alternative, aceasta rămâne o componentă de bază a cercetării farmaceutic, din păcate.

De obicei, însă, nu se încearcă, de fapt, tratarea animalelor pentru o boală pe care au contractat-o în mod natural.

Oamenii de știință dezvoltă modele în specii cu sisteme organice care seamănă cu echivalentul uman, folosind medicamente, intervenții chirurgicale sau modificări genetice pentru a imita boala umană.

În cazul acestui vaccin ARNm, testele au fost începute pe șoareci, dar continuată pe câini, adică sunt singura specie non-umană predispusă la dezvoltarea spontană a tumorilor cerebrale.

Zece proprietari de câini și-au înscris animalele în acest test. Cât de bun este acest vaccin, de fapt

Proprietarii a 10 câini de companie și-au dat permisiunea ca patrupedele lor să participe. Acest tip de cancer, un gliom, este fatal, astfel că acest studiu a fost singura opțiune de tratament disponibilă pentru câinii incluși în test.

Comparativ cu durata de supraviețuire medie obișnuită de 30-60 de zile după un diagnostic, câinii au trăit timp de 139 de zile în medie după administrarea acestui vaccin.

După rezultatele pozitive obținute atât la șoareci, cât și la câini, echipa a administrat vaccinul la patru pacienți umani cu glioblastom. Acesta este cea mai agresivă formă de cancer cerebral, cu o rată scăzută de supraviețuire.

Este încă prea devreme pentru a înțelege pe deplin efectele clinice ale vaccinului, dar se știe deja că toți că pacienții au rămas sănătoși pentru o perioadă mai lungă, fie au supraviețuit mai mult decât s-ar fi așteptat cineva să o facă.

Rezultatele sunt atât de promițătoare încât un studiu extins de fază I este  planificat pentru a include atât copii, cât și adulți, în viitorul apropiat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele