23 ian. 2024 | 10:59

Limba oficială din Statele Unite ale Americii: Ai crede că este engleza, dar te înșeli

ACTUALITATE
Limba oficială din Statele Unite ale Americii: Ai crede că este engleza, dar te înșeli

Contrar a ceea ce se crede, engleza nu este limba oficială a Statelor Unite. De fapt, este una dintre țările de pe planetă care nu recunoaște oficial nicio limbă.

Pentru a înțelege de ce, trebuie să călătorim în istoria SUA și să vizităm idealurile ambițioase ale Părinților Fondatori.

Pe întreg globul, aproximativ 180 de țări au o limbă oficială, iar peste 100 au mai multe limbi oficiale.

Țara care deține în prezent recordul pentru cele mai multe limbi oficiale este Bolivia, cu 37 de limbi oficiale, inclusiv spaniola și zeci de limbi indigene.

Vezi și: Țara care nu are absolut niciun tren. Motivul pentru care aici lipsește rețeaua feroviară cu desăvârșire

Motivul pentru care țările adoptă una sau mai multe limbi oficiale

Țările adoptă limbi oficiale pentru a stabili un mijloc universal de comunicare în guvernare, facilitând astfel conturarea și definirea aspectelor precum legile, drepturile etc.

De asemenea, acest lucru poate fi folosit ca instrument pentru a promova unitatea națională și a conserva identitatea culturală.

Cu toate acestea, în momentul în care SUA a luat ființă, în secolul al XVIII-lea, fondatorii aveau alte idei în minte, și anume idealurile libertății individuale și egalității.

În timp ce engleza se afirma ca limbă dominantă în coloniile americane pe parcursul secolului al XVIII-lea, existau încă părți semnificative ale populației care vorbeau limba maternă din țara lor de origine: germană, olandeză, flamandă, franceză, daneză, norvegiană, suedeză, poloneză, gaelică, portugheză, italiană și altele.

Vezi și: Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Parlamentul a votat

Engleza, deși larg acceptată, nu este limba oficială a SUA

Fiind o țară multiculturală de migranți care vorbeau o varietate de limbi diferite, s-a considerat nedrept să se aleagă o limbă în favoarea celei de-altele.

În 1780, John Adams a propus ca engleza să devină limba oficială a SUA în fața Congresului Continental, dar a fost considerat „nedemocratic și o amenințare la adresa libertății individuale”.

Există o legendă urbană conform căreia Congresul a fost foarte aproape de a aproba germana ca limbă oficială, dar nu a trecut din cauza unui singur vot dat de Frederick Muhlenberg, primul Speaker al Camerei Reprezentanților SUA.

SUA nu are o limbă oficială la nivel federal, dar 32 din cele 50 de state ale SUA și toate cele cinci teritorii ale SUA au recunoscut engleza ca limbă oficială la nivel local.

În plus, au existat încercări continue de a instaura engleza ca limbă oficială a SUA în ultimii ani.

Chiar recent, în 2023, senatorii republicani JD Vance din Ohio și Kevin Cramer din Dakota de Nord au introdus un proiect de lege pentru a declara engleza ca limbă oficială a națiunii.

Multe dintre aceste încercări au fost motivate de teama că limba engleză este pe cale de dispariție, dar aceasta este o afirmație nefondată.

Ultimele date ale recensământului indică faptul că 78,3% dintre locuitorii țării vorbesc doar engleza acasă. Deși acest procentaj este ușor în scădere față de setul de date anterior (78,7% în perioada 2013-2017).

Vezi și: Budapesta, capitala de pe Dunăre pe care trebuie neapărat să o vizitezi: ce obiective turistice poți vedea

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele